:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. március 26. 12:06

Saját vásárlói is perlik az Apple-t

Az USA után magánszemélyek is támadásba lendültek az Apple ellen a versenyellenesnek minősített üzleti gyakorlatok miatt. A fogyasztók millióit képviselő felperesek arra kérik a bíróságot, hogy kötelezze kártérítés fizetésére a cupertinói céget.

Hosszú évek előkészítő munkáját követően az Egyesült Államok pert indított az Apple ellen a múlt héten, amiért a cég éveken keresztül versenyellenes eszközökkel nyomta el riválisait, korlátozta a fogyasztók és a fejlesztők jogait, egyszóval monopolizálta a piacot. Pár nappal később másik irányból jön a csapás, mivel az USA ellen indított ügy farvizén több fogyasztói csoport is csoportos keresetet nyújtott be. Péntek óta legalább három csoportos pert kezdeményeztek Kaliforniában és New Jersey-ben a szövetségi bíróságon olyan iPhone-felhasználók, akik szerint az Apple többek közt versenyellenes módon emelte meg és tartotta magasan termékeinek árát.

A fogyasztók millióinak képviseletét célzó perek tükrözik az igazságügyi minisztérium állításait is, miszerint az Apple megsértette az Egyesült Államok trösztellenes törvényét azáltal, hogy megakadályozta, illetve megnehezítette a konkurens üzenetküldő alkalmazások közti átjárhatóságot, és hogy a külső fejlesztők az iPhone-okba épített NFC-kommunikációs modulra érintés nélküli fizetési applikációkat készítsenek. Az Apple tagadta a kormány vádjait, és egyelőre nem reagált a fogyasztói perekkel kapcsolatos kérdésekre.

A magánszemélyek által kezdeményezett trösztellenes csoportos keresetek néha messzebbre is mennek, mint a kormányzati ügyek, kiterjesztve "a jogsértések körét, a behajtás összegét vagy az érintett vádlottak számát".

applevásárló

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma (DOJ) és 15 amerikai állam március 20-án perelte be az Apple-t versenyellenes tevékenysége miattm ezzel az amerikai kormány tovább folytatja offenzíváját a big tech cégekkel szemben, melyek közül korábban bíróság előtt kellett felelnie a Microsoftnak, a Google-nek, a Meta-nak és az Amazonnak is.

A beadvány szerint az Apple monopolizálta az okostelefon-piacot, jogellenesen korlátozta riválisait és akár egyes (fejlesztő)partnereit is, így mesterségesen magasan tudta tartani az árakat, ezáltal pedig saját magának az iparági átlagot jelentős mértékben meghaladó profitot generált. Ugyanezzel a váddal élnek a csoportos pereket indító felperesek is.

A newarki szövetségi bíróságnál benyújtott, 88 oldalas perirat célja többek között, hogy megszabadítsa a piacot az Apple versenyellenes és kiszorító viselkedésétől, ezzel visszaállítva a versenyt annak érdekében, hogy a fogyasztók olcsóbban juthassanak hozzá az okostelefonokhoz, a fejlesztők által fizetendő jutalékok összege csökkenjen és hogy az innováció fennmaradjon az iparágban.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 07:47

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.