Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. január 19. 12:00

Tőzsdére megy a Reddit

A közösségi platform márciusra tervezi a tőzsdei bevezetést, holott a cég még sosem tudott nyereséget termelni.

Több mint három évnyi előkészület után a Reddit közösségimédia-platform kidolgozta elsődleges nyilvános kibocsátásának (IPO) részleteit, így ha minden jól megy, márciusban már bárki vásárolhat a cég részvényeiből. A közösségi szolgáltatások közül legutóbb a Pinterest ment tőzsdére még 2019-ben, azóta nem volt példa ilyesmire.

A Reddit 2021 végén nyújtotta be a tőzsdei bevezetési kérelmet az amerikai értékpapír-felügyelethez, azt követően, hogy a vállalat 2021 elejére megduplázta értékét a megnövekedett kisbefektetői aktivitás révén. 2022 januárjában arról szóltak a hírek, hogy a Reddit a Morgan Stanley-vel és a Goldman Sachs-szal együttműködve tőzsdére lép, és 15 milliárd dolláros értékbecslést fontolgat. A folyamatot nehezítette többek közt az IPO-piac befagyása, a közösségi irányelveket érintő módosítások, a monetizációs törekvések és az ezek nyomán forgácsolódó közösség.

A platformot üzemeltető cég 2021-es privát tőkebevonása 10 milliárd dollár körüli cégértéken zajlott. A Reuters forrásai szerint a cég részvényeinek tíz százalékát dobná piacra, de a pontos értékelésről a tőzsdei bevezetés időpontjának közeledtével fognak dönteni. A nyilvános bejelentésre februárban lehet számítani, amit követhet a márciusi bevezetés. A Reuters forrásai azonban hangsúlyozzák, hogy semmi nem zárja ki a tőzsdei lépés csúszását, ahogy arra már korábban is volt példa.

redditipo

A kibocsátás egyben próbára tenné a Reddit közösségét is, mennyire hajlandó támogatni a cég tőzsdei debütálását. Az évek egyik legbizarrabb tőzsdei jelensége volt ugyanis a mémrészvények szárnyalása, amikor 2021-ben egy Redditen szerveződő közösség felbolygatta a tőzsdét az árfolyamok felhajtásával, a manipuláció tárgyai többek közt a Gamestop videójátékvolt és az AMC mozihálózat voltak.

A Reddit 2023-ban valamivel több mint 800 millió dollár reklámbevételre tehetett szert, ami 20%-os növekedést jelenthet az egy évvel korábbi eredményhez képest – jelentette a The Information a múlt hónapban. A cég bevételei elsősorban reklámokból, illetve a havi 5,99 dollárért kínált prémium hozzáférésből származnak, és még nem sikerült nyereséget termelnie a cégalapító Steve Huffman bevallása szerint. A Reddit eredetileg a jövedelmezőség elérése után, vagy megközelítőleg ahhoz igazítva tervezte az IPO elindítását.

A cég tavaly nyáron jelentette be a Twitter nyomán, hogy fizetőssé teszi API-ja elérhetőségét, amivel kapcsolatban élesen negatív kritikák érkeztek a külsős appok fejlesztőitől. A cég áprilisban módosította az API-kra vonatkozó szabályzatát, ami korlátozhatóvá teszi a harmadik féltől származó kliensek, például az Apollo API-kéréseinek számát. Erre a platform közössége is reagált,  több ezer subreddit sötétült el az új feltételek elleni tiltakozás jeleként.

A közösségimédia-cégek részvényei fellendültek az elmúlt évek során, a kamatlábak tetőztek, az időszak ilyen szempontból előnyösnek tűnik. A Facebookot üzemeltető Meta Platforms részvényei több mint háromszorosára emelkedtek az elmúlt 12 hónapban, míg a Snap részvényei 60%-ot emelkedtek ugyanebben az időszakban.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról