:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. március 19. 11:20

Küszködik a PlayStation VR2, szünetel a gyártás

Felhalmozódtak a Sony újgenerációs VR-headsetének készletei, így átmenetileg szünetelhet az eszköz gyártása. A lassú fogyás oka a borsos árcédula is lehet.

Úgy tűnik, hogy az alig egy éve piacra került PlayStation VR 2 headsetnek nem sikerül teljesítenie a Sony eladási előrejelzéseit, belsős források szerint a cég leállította a PSVR2 gyártását, és a még készleten lévő darabokat próbálja értékesíteni. Az ügyhöz közelálló források alapján a VR-headset értékesítése 2023 februárja óta folyamatosan lassult, a raktárakban pedig állnak az eszközök. A Sony jóval több mint kétmillió darabot gyártott le, míg az IDC piackutató szerint a tavalyi év végéig mindössze 1,69 millió darabot sikerült szállítani a kiskereskedőknek, így felesleg keletkezett az ellátási láncban.

A jellemzően forróbb ünnepi szezonban is a vártnál kevesebb, mindössze 325 ezer PSVR2 talált gazdára, miközben a Meta Quest 3-ból 1,3 millió darabot vásárolhattak ugyanabban az időszakban, amely más Quest termékekkel kombinálva több mint 3,7 millió eladást jelent a teljes évet nézve.

psvr2kiemelt

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A második generációs PSVR modell teljesítménye meglepő lehet abban az értelemben, hogy a 2010-es évek végén megjelent PlayStation VR az egyik legkelendőbb korai VR-headset volt, az egyik legolcsóbb belépési pont az alakuló piacon, mondhatni igen csak sikeresnek könyvelhette el a cég. Az utóbbi években egyre inkább mozdultak a gyártók a vezeték nélküli kialakítás felé, amelyek szabadabb mozgást tesznek lehetővé, és szükségtelenné teszik a külső hardverek vásárlását, de ennek ára is van.

A Sony PSVR2 önmagában is drága, de még 50 dollárral drágább, mint az 500 dolláros Meta Quest 3, és drágább egy PlayStation 5 konzolnál is, amire szükség van a headset mellett. Az eszköz ráadásul nem kompatibilis visszafelé az előző PSVR-hez tervezett játékokkal, így a frissítést tervező felhasználóknak hanyagolniuk kell a legtöbb meglévő VR-játékukat az új platformon. Gyakori kritika, hogy a PSVR2-höz megjelenése óta kevés exkluzív cím érhető el, és többnyire olyan portokat kap, amelyek régóta elérhetőek más headseteken.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 12:29

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.