Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. március 19. 11:20

Küszködik a PlayStation VR2, szünetel a gyártás

Felhalmozódtak a Sony újgenerációs VR-headsetének készletei, így átmenetileg szünetelhet az eszköz gyártása. A lassú fogyás oka a borsos árcédula is lehet.

Úgy tűnik, hogy az alig egy éve piacra került PlayStation VR 2 headsetnek nem sikerül teljesítenie a Sony eladási előrejelzéseit, belsős források szerint a cég leállította a PSVR2 gyártását, és a még készleten lévő darabokat próbálja értékesíteni. Az ügyhöz közelálló források alapján a VR-headset értékesítése 2023 februárja óta folyamatosan lassult, a raktárakban pedig állnak az eszközök. A Sony jóval több mint kétmillió darabot gyártott le, míg az IDC piackutató szerint a tavalyi év végéig mindössze 1,69 millió darabot sikerült szállítani a kiskereskedőknek, így felesleg keletkezett az ellátási láncban.

A jellemzően forróbb ünnepi szezonban is a vártnál kevesebb, mindössze 325 ezer PSVR2 talált gazdára, miközben a Meta Quest 3-ból 1,3 millió darabot vásárolhattak ugyanabban az időszakban, amely más Quest termékekkel kombinálva több mint 3,7 millió eladást jelent a teljes évet nézve.

psvr2kiemelt

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A második generációs PSVR modell teljesítménye meglepő lehet abban az értelemben, hogy a 2010-es évek végén megjelent PlayStation VR az egyik legkelendőbb korai VR-headset volt, az egyik legolcsóbb belépési pont az alakuló piacon, mondhatni igen csak sikeresnek könyvelhette el a cég. Az utóbbi években egyre inkább mozdultak a gyártók a vezeték nélküli kialakítás felé, amelyek szabadabb mozgást tesznek lehetővé, és szükségtelenné teszik a külső hardverek vásárlását, de ennek ára is van.

A Sony PSVR2 önmagában is drága, de még 50 dollárral drágább, mint az 500 dolláros Meta Quest 3, és drágább egy PlayStation 5 konzolnál is, amire szükség van a headset mellett. Az eszköz ráadásul nem kompatibilis visszafelé az előző PSVR-hez tervezett játékokkal, így a frissítést tervező felhasználóknak hanyagolniuk kell a legtöbb meglévő VR-játékukat az új platformon. Gyakori kritika, hogy a PSVR2-höz megjelenése óta kevés exkluzív cím érhető el, és többnyire olyan portokat kap, amelyek régóta elérhetőek más headseteken.

a címlapról