:

Szerző: Koi Tamás

2024. március 18. 12:39

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

A gyártóbázisokkal párhuzamosan az értéklánc csúcsának tekintett chipgyártó üzemeket is Indiába csábítaná a világ legnépesebb országának vezetése.

Öt éven belül félvezetőipari nagyhatalommá kíván válni a világ legnépesebb országa, India, illetve konkrétan fel akar kerülni arra a top5-ös listára, melyen azok az országok szerepelnek, melyekben világszinten a legtöbb félvezető készül - nyilatkozta a hétvégén Ashwini Vaishnaw, az indiai kormány IT- és kommunikációs szakterületekért felelős illetékes minisztere.

Mint a szaktárcavezető fogalmazott, India jelenleg is a globális elektronikai beszállítói lánc egyik legmegbízhatóbb partnere vagy bázisa, így az országban jelenleg is nagy volumenben szerelnek össze a legkülönfélébb elektronikai és informatikai berendezéseket, melyekbe jelenleg jórészt import forrásból érkeznek a félvezető áramkörök.

india_chip

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az ország miniszterelnöke, Narendra Modi múlt héten három indiai fab létesítését jelentette be, melyek közül az egyik indiai-tajvani kooperációval jönne létre (az egyik beruházó a Tata Electronics, a másik a tajvani Powerchip Semiconductor Manufacturing Corp, azaz a PSMC). Az első, indiai chipek gyártása a várakozások szerint 2026-ban kezdődhet meg.

A páros mellett az országban jelenleg mintegy 21 milliárd dollár értékben terveznek beruházásokat a félvezető-ellátási lánc különböző szereplői.

A világ legnagyobb félvezetőgyártó bázisa jelenleg Tajvan, mely a teljes, globális foundry-állomány 46%-át gyártja, majd Kína következik 26%-kal, utána Dél-Korea jön 12%-kal, a sort pedig az USA és Japán zárja rendre 6 és 2 százalékkal.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 14:00

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.