Szerző: Koi Tamás

2023. március 14. 09:36

India bekeményít az okostelefon-piacon

Új (kiber)biztonsági jogszabályi környezet elfogadását tervezi India, melynek részeként a helyi piacra szállító okostelefon-gyártóknak a korábbiaknál jóval szigorúbb feltételeknek kell majd megfelelniük. Az intézkedések főleg a kínai piaci szereplőket érintenék.

Szigorúbb feltételekhez kötné az okostelefon-gyártók számára az indiai piacon történő értékesítést a helyi kormányzat - írja bennfentes forrásokra hivatkozva a Reuters. India a világ második legnagyobb okostelefon-piacaként elsősorban a kínai márkák számára számít kedvelt terepnek, ám a két ország 2020-tól fokozatosan megromló viszonya egyre nehezebbé teszi az olyan nagy piaci szereplők, mint a Xiaomi vagy éppen az Oppo helytállását a szegmensben.

Az indiai kormány elsősorban az okostelefonokra gyárilag és többnyire eltávolíthatatlanul telepített applikációkra tekint (nemzet)biztonsági kockázatként - az új törvénytervezet egyik kimondott célja, hogy az indiai piacra kerülő modellekről minden előtelepített applikáció könnyedén eltávolítható legyen. A tervek szerint a törvény hatályba lépését követően ezt egy illetékes indiai kormányszerv ellenőrizné minden egyes új okostelefon piaci bevezetését megelőzően.

india_smartphone

Hogyan forgathatja fel az AI a fejlesztői munkát?

Avagy előbb lesz autocoding mint önvezetés? Folytatódik a HWSW IT-karrierre fókuszáló kraftie! rendezvénysorozata.

Hogyan forgathatja fel az AI a fejlesztői munkát? Avagy előbb lesz autocoding mint önvezetés? Folytatódik a HWSW IT-karrierre fókuszáló kraftie! rendezvénysorozata.

A kormányzat emellett minden, jelentős operációs rendszer főverzió-frissítést ellenőrizne, mielőtt az elérhetővé válik a nagyközönség számára. Jóllehet a gyárilag telepített appok eltávolíthatósága - bizonyos keretek között - viszonylag könnyen megoldható, illetve más régiókban, így az EU-ban is rövidesen kötelező előírássá válik, utóbbi kikötés komoly borsot törhet az okostelefon-gyártók orra alá.

Indiában az okostelefonok piacra kerülését megelőző bürokratikus jóváhagyatási, engedélyeztetési procedúra jelenleg is elképesztően hosszú, akár 16-21 hét is lehet, az operációs rendszerkörnyezet tüzetesebb vizsgálata pedig csak tovább odázná ezt az időszakot, ami egy új termék piaci bevezetési folyamatát teljesen felboríthatja - vélik iparági bennfentesek. 

Az indiai kormány a jelenleg még előkészítés alatt álló jogszabálytervezet elfogadását követően egy évet biztosítana a gyártóknak arra, hogy folyamataikat az új törvénynek megfelelően alakítsák ki, a jogszabály hatályba lépésére vonatkozóan ugyanakkor egyelőre nincs előírányzott céldátum.

a címlapról