:

Szerző: Koi Tamás

2023. március 14. 09:36

India bekeményít az okostelefon-piacon

Új (kiber)biztonsági jogszabályi környezet elfogadását tervezi India, melynek részeként a helyi piacra szállító okostelefon-gyártóknak a korábbiaknál jóval szigorúbb feltételeknek kell majd megfelelniük. Az intézkedések főleg a kínai piaci szereplőket érintenék.

Szigorúbb feltételekhez kötné az okostelefon-gyártók számára az indiai piacon történő értékesítést a helyi kormányzat - írja bennfentes forrásokra hivatkozva a Reuters. India a világ második legnagyobb okostelefon-piacaként elsősorban a kínai márkák számára számít kedvelt terepnek, ám a két ország 2020-tól fokozatosan megromló viszonya egyre nehezebbé teszi az olyan nagy piaci szereplők, mint a Xiaomi vagy éppen az Oppo helytállását a szegmensben.

Az indiai kormány elsősorban az okostelefonokra gyárilag és többnyire eltávolíthatatlanul telepített applikációkra tekint (nemzet)biztonsági kockázatként - az új törvénytervezet egyik kimondott célja, hogy az indiai piacra kerülő modellekről minden előtelepített applikáció könnyedén eltávolítható legyen. A tervek szerint a törvény hatályba lépését követően ezt egy illetékes indiai kormányszerv ellenőrizné minden egyes új okostelefon piaci bevezetését megelőzően.

india_smartphone

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A kormányzat emellett minden, jelentős operációs rendszer főverzió-frissítést ellenőrizne, mielőtt az elérhetővé válik a nagyközönség számára. Jóllehet a gyárilag telepített appok eltávolíthatósága - bizonyos keretek között - viszonylag könnyen megoldható, illetve más régiókban, így az EU-ban is rövidesen kötelező előírássá válik, utóbbi kikötés komoly borsot törhet az okostelefon-gyártók orra alá.

Indiában az okostelefonok piacra kerülését megelőző bürokratikus jóváhagyatási, engedélyeztetési procedúra jelenleg is elképesztően hosszú, akár 16-21 hét is lehet, az operációs rendszerkörnyezet tüzetesebb vizsgálata pedig csak tovább odázná ezt az időszakot, ami egy új termék piaci bevezetési folyamatát teljesen felboríthatja - vélik iparági bennfentesek. 

Az indiai kormány a jelenleg még előkészítés alatt álló jogszabálytervezet elfogadását követően egy évet biztosítana a gyártóknak arra, hogy folyamataikat az új törvénynek megfelelően alakítsák ki, a jogszabály hatályba lépésére vonatkozóan ugyanakkor egyelőre nincs előírányzott céldátum.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 13:22

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.