Szerző: Koi Tamás

2024. március 11. 09:49

Mégis visszatérhet a Fortnite iOS-re

Mozgalmas hét volt az előző az Európai Unióban működő digitális platformok életében, az Apple-t és az Epic Gamest illetően különösen.

Pár nappal azután visszaállította az Epic Games svéd leányvállalatának a fejlesztői fiókját az Apple, hogy előzőleg egy tavalyi amerikai bírósági ítéletre hivatkozva letiltotta azt - ezzel az Európai Unió digitális piacokról szóló jogszabályának köszönhetően négy év szünet után visszatérhet iOS-re a Fortnite, igaz, csak az uniós állampolgárok készülékeire.

Az Epic Games Sweden AB-nek a DMA-korszakban kulcsszerepet szánt a játékkiadó, ez a társaság gondozná ugyanis Európában az Epic saját alkalmazás-piacterét. Ennek nyilvánvalóan az a Fortnite a legfontosabb "terméke", melyet az Apple 2020-ban az App Store fejlesztőkre vonatkozó felhasználási feltételeinek megsértése miatt törölt az iOS okostelefonokon akkor még kizárólagosan megtalálható alkalmazás-piactérről.

fortniteiphonex

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Csakhogy az Apple a 2020-ban indult jogi eljárást tavaly lezáró tengerentúli ítéletre hivatkozva, jogos üzleti érdeket emlegetve március első napjaiban felfüggesztette az Epic svéd leányvállalatának fiókját, ezzel sakkot adva játékfejlesztőjnek.

A fejlesztőcég első embere, Tim Sweeney korábban többször is élesen bírálta az Apple fejlesztők irányába támasztott felhasználói feltételeit, a cupertinói cég március eleji döntését pedig kicsinyes bosszúnak, illetve a DMA szellemiségét teljes mértékben figyelmen kívül hagyó momentumnak nevezte.

Az Epic múlt héten indított PR-hadjáratának hatására az Európai Bizottság is beszállt az üzengetésbe. Thierry Breton belső piacokért felelős biztos március 7-én azt írta az X-en, hogy arra utasította stábját, azonnali hatállyal kezdjék vizsgálni az Apple eljárását, egy napra rá pedig egy #FreeFortnite hashtaggel ellátott posztjában közölte, elégedetten vette tudomásul, hogy a cég végül meggondolta magát.

A történteket természetesen mindkét fél eltérő értelmezéssel tálalta, így az Epic álláspontja szerint az Apple lényegében a Bizottság nyomására döntött másként, míg utóbbi azt nyilatkozta a sajtónak, hogy az Epic végül vállalta, hogy az App Store Európában március 7-től érvényes új felhasználói feltételeinek minden tekintetben meg fog felelni.

a címlapról