:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. március 8. 12:07

MI-vel kapcsolatos üzleti titkokat lophatott a Google volt mérnöke

A vádak szerint Linwei Ding bizalmas adatokat másolt a Google hálózatából, miközben egy másik kínai cégnek is dolgozott, ő maga pedig saját technológiai vállalkozást indított.

Mesterséges intelligenciához fűződő üzleti titkok ellopásának vádjával vették őrizetbe a hatóságok a Google egykori szoftvermérnökét, Linwei Dinget, aki akár 10 év börtönbüntetést is kaphat. Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma szerint a férfi titokban két kínai székhelyű céggel dolgozott együtt, miközben egy éven át másolta át magának az érzékeny információkat. A keresőcégnél 2019 óta dolgozó Dingnek hozzáférése volt a Google adatközpontjaival kapcsolatos bizalmas információkhoz, és két éve kezdett el több száz fájlt átmenteni a személyes Google Cloud fiókjába.

A vádirat szerint a lemásolt üzleti titkok részletes információkat tartalmaztak a GPU és TPU chipek és rendszerek architektúrájáról, a chipek kommunikációjáért és feladatok végrehajtásáért felelős szoftverről, illetve arról a szoftverről is, amely több ezer chip együttműködését kezeli a különféle gépi tanulásos fejlesztésekhez.

loás

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A lopások után Ding ajánlatot kapott technológiai igazgatói pozíció betöltésére egy AI-fókuszú korai fázisú kínai technológiai vállalatnál, körülbelül 14 800 dolláros havi fizetéssel és éves bónusszal. A férfi utána Kínába utazott, részt vett a befektetői találkozókon és tőkét próbált bevonni a cég számára. A térfigyelő kamerák szerint ez idő alatt arra is volt példa, hogy egy másik férfi lépett be a Google irodájába Ding kártyájával, így úgy tűnhetett, hogy ő az irodából dolgozik, mikor valójában éppen utazott.

Ding emellett egy saját startupot is indított, melynek fő profilja szintén szuperszámítógépes chipekkel működő AI-modellek képzése volt. Ding nem fedte fel a többi munkahelyét a Google-nek, ahol végül december 26-án felmondott.

Az amerikai szövetségi nyomozóiroda (FBI) egy januári házkutatás után lefoglalta a férfi elektronikus eszközeit és személyes fiókjait is átvizsgálta, ahol több mint 500 bizalmas, állítólag a Google-től lopott információt tartalmazó fájlt találtak. A vád szerint Ding a fájlokat a Google által biztosított munkahelyi MacBookon másolta át az Apple Notes alkalmazásba, majd azokat PDF-fájlokká konvertálva feltöltötte egy külső fiókba, így próbálta kitrükközni, hogy feltűnjön a cégen belül az adatlopás.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 28. 16:42

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.