:

Szerző: Koi Tamás

2024. március 6. 09:09

Elég rossz időzítéssel omlott össze tegnap a Meta

Tegnap komoly üzemzavar borzolta a Meta platformjait használók kedélyeit, illetve okozott kisebbfajta pánikot a cég alkalmazottainak körében, akik közül sokan azt hitték, kirúgták őket, miután hiába próbálták a cég belső rendszereit elérni.

Kedden magyar idő szerint nagyjából délután öt óra tájákéban egy pontosan meg nem határozott műszaki hiba miatt valamivel több mint két órára elérhetetlenné váltak a Meta Platforms szolgáltatásai, beleértve a Facebook, Instagram és Threads közösségi hálózatokat. 

A leállás óvatos becslések szerint is százmilliós nagyságrendű felhasználói kört érinthetett, de legalábbis a cég különböző platformjainak napi átlagos felhasználószáma csaknem eléri a 3,2 milliárdot.

A Fehér Ház Nemzetbiztonsági Bizottsága folyamatosan nyomon követte az eseményeket, a szervezet szóvivője szerint nincs arra utaló jel, hogy a Meta rendszerei valamilyen rosszindulatú külső behatás (azaz kibertámadás) következtében álltak le.

meta_datacenter

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Ettől függetlenül a Meta rendszerei meglehetősen szerencsétlen időzítéssel omlottak össze, tegnap volt ugyanis az Egyesült Államok egyik legfontosabb elnökválasztási elő-ceremóniája, az úgynevezett szuperkedd, mely során 16 államban tartottak előválasztásokat. A leállás idején a Meta közösségi platformjain keresztül értelemszerűen egyik elnökjelölt sem tudta politikai kampányüzeneteit eljuttatni a választóknak.

A rendszerek összeomlása egy másik, elsősorban HR-vonzatú kellemetlenséggel is járt a Meta dolgozói számára. Mivel a cég belső rendszereinek jelentős része szintén leállt az üzemzavar idején, az alkalmazottak egy része azt feltételezte, hogy kirúgták az állásából és még mielőtt ezt közölték volna velük, megvonták a céges belső hozzáférésüket.

A Metánál egyébként nem ez volt a leghosszabb és legsúlyosabb műszaki incidens: 2021-ben egy hibásan paraméterezett hálózati eszköz okozott hatórás kényszerszünetet a Facebook, az Instagram és a WhatsApp működésében (a Threads közösségi platform akkor még nem létezett).

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 11:15

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.