Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. február 27. 09:40

A GVH célkeresztjében a Temu, vizsgálódik a hatóság

A magyar versenyhatóség vizsgálni kezdte a kínai online piactér kereskedelmi gyakorlatait, utána dönt arról, hogy indulhat-e az eljárás.

Az egyik legnagyobb hazai e-kereskedői szövetség, az Ecommerce Hungary február elején elégelte meg a Temu kínai online piactér térhódítását, és versenyhivatali beadványt készített a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) számára, melyben felsorolja a Temu vélt jogsértéseit. Addig mindössze  1 db fogyasztói panasz érkezett a hatósághoz a Temu működése kapcsán, ez azonban nem tartozott a GVH hatáskörébe. 

A hatóság kedden közölte, hogy miután több bejelentéses eljárás is folyamatban van a Temu gyakorlatával kapcsolatban, a GVH vizsgálói értékelni kezdték a beadványokban foglaltakat, illetve részletes adatgyűjtést végeznek. Ezek alapján a nemzeti versenyhatóság megteszi a szükséges intézkedéseket – indokolt esetben akár versenyfelügyeleti eljárást indít.

A bejelentéses eljárásokban a GVH azt vizsgálja, hogy fennállnak-e a versenyfelügyeleti eljárás elrendelésének feltételei, azaz felvetődik-e a GVH hatáskörébe tartozó, valószínűsíthetően a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmát sértő magatartás a bejelentett vállalkozás részéről.

temu_kiemelt

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A Gazdasági Versenyhivatal fogyasztóvédelmi ügyekben akkor indít versenyfelügyeleti eljárást, hogyha egy vállalkozás valószínűsíthetően jogsértő kereskedelmi gyakorlatot folytat és a gazdasági verseny érdemi érintettsége megállapítható, pl. a vizsgált tevékenység kiterjedt, illetve nagyszámú fogyasztót érint egy adott piacon.

A magyar versenyhatóság 2023 februárjában zárta le vizsgálatát a világ egyik legnagyobb e-kereskedelmi piacterével, a Wish-el szemben. A globális platform működtetője összetett jóvátételi csomagot – benne az érintett, mintegy 100-150 ezer magyar fogyasztó pénzügyi kompenzálását – vállalta, illetve számos ponton módosította a működési gyakorlatát, hogy elkerülhesse a bírságot.

A Temu globális, illetve európai térhódítása ijesztő mértékeket öltött az utóbbi hónapokban, különös tekintettel a piac kisebb szereplőire ugyanakkor a webshop már a nagyobbak elől is el-elhalászgat morzsákat - éppen február elején volt hír, hogy a Temu vásárlószámban már az Alza előtt állt idén januárban hazánkban és e tekintetben kizárólag az eMAG előzi meg a piacon.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról