:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. február 20. 13:14

Uniós eljárást kapott nyakába a TikTok

Az Európai Bizottság gyanítja, hogy a videós platform nem tesz eleget a kiskorúak védelméért, ezért eljárást indított.

Aggódik az Európai Bizottság amiatt, hogy a TikTok káros tartalmaknak teszi ki a fiatalokat és nem gondoskodik megfelelően biztonságukról, ezért eljárást indított a rövid videós platform ellen hogy kiderítse, az megsértette-e a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabályt (DSA) a kiskorúak védelmével, a hirdetések átláthatóságával, a kutatók adatokhoz való hozzáférésével, valamint az addiktív viselkedés kialakításához és a káros tartalmakhoz fűződő kockázatok kezelésével kapcsolatos területeken.

Február 17. óta minden, az Európai Unióban letelepedett platformszolgáltatóra kiterjednek  a Digital Services Act (DSA) jogszabályban foglaltak. A szabályozás legfontosabb törekvése, hogy hatékonyabbá tegye az illegális és káros tartalmakkal szembeni fellépést, megakadályozza a szándékos álhírterjesztést, ezáltal biztosítsa a felhasználók biztonságát és védje az alapvető jogaikat. A legalább 45 millió uniós felhasználóval rendelkező online óriásplatformok (mint például a Meta vagy a TikTok), és a népszerű keresőprogramok (például Google) már 2023 nyarának végétől kötelesek megfelelni a DSA által támasztott követelményeknek.

tiktok_bünti

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A TikTok a második platform, ami ellen a DSA lehetséges megsértése miatt indul vizsgálódás, tavaly decemberben az X közösségi platform került nagyító alá. Az Európai Bizottság az eljárás mellett azután döntött, hogy elemezte a TikTok 2023 szeptemberében megküldött átláthatósági jelentését, amelyek szerinte nem feleltek meg a DSA előírásainak.

Amennyiben kiderül, hogy a cég nem teljesíti a DSA-ban előírt követelményeket, éves forgalma hat százalékát kaphatja bírságként. Az EU vizsgálata pedig arra kényszerítheti a TikTokot, hogy módosítsa életkor-ellenőrző rendszerét, illetve a kiskorúakra vonatkozó alapértelmezett adatvédelmi, biztonsági és biztonsági beállításokat.

Thomas Regnier, az EB sajtófőnöke szerint a Bizottság gyanítja, hogy a TikTok ajánlórendszereinek alapértelmezett beállításai nem biztosítják a kiskorúak magánéletének, biztonságának és biztonságának megfelelő szintjét. A videós platform elkerülheti a magasabb pénzbírságot, ha kötelezettséget vállal az EB által javasolt jogorvoslati intézkedésekre.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 28. 12:01

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.