Szerző: Koi Tamás

2024. február 20. 12:14

Valóság a gondolatokkal irányított egérkurzor

A tulajdonos, Elon Musk szerint felépült és képes pusztán a gondolataival egérkurzort vezérelni a Neuralink első, agyi implantátumot kapott páciense.

Nagyjából egy hónappal a sikeres műtétet követően teljesen felépült a Neuralink első olyan önkéntes páciense, akinek agyába a cég implantátumát ültették be - jelentette be a biotech-startup alapító-tulajdonosa, Elon Musk hétfőn.

Musk szerint a Neurlaink rendszerei észlelik a páciens neuron-hálózatának működését, az önkéntes jelentkező pedig ezáltal képes pusztán a gondolataival vezérelni egy egérkurzort a kijelzőn.

neuralink_brain

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A Neuralink tavaly szeptemberben kapott engedélyt az emberi pácienseken történő beültetésekre, melyeket egyébként robot végez. Az agy mozgásközpontjába ültetett agy-számítógép interfész chip (angolul brain-computer interface, azaz BCI) első körben azt tenné lehetővé, hogy a beültetés segítségével a páciensek a gondolatukkal tudjanak egérkurzort mozgatni vagy billentyűzet nélkül gépelni.

Musk ugyanakkor ezen a ponton nem állna meg, így a milliárdos korábbi nyilatkozatai szerint a Neuralink implantjai az elképzelések szerint képesek lennének olyan fiziológiai vagy pszichés kondíciókat javítani vagy gyógyítani, mint a kóros elhízás, az autizmus, a depresszió vagy a skizofrénia.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról