:

Szerző: Koi Tamás

2024. február 20. 12:14

Valóság a gondolatokkal irányított egérkurzor

A tulajdonos, Elon Musk szerint felépült és képes pusztán a gondolataival egérkurzort vezérelni a Neuralink első, agyi implantátumot kapott páciense.

Nagyjából egy hónappal a sikeres műtétet követően teljesen felépült a Neuralink első olyan önkéntes páciense, akinek agyába a cég implantátumát ültették be - jelentette be a biotech-startup alapító-tulajdonosa, Elon Musk hétfőn.

Musk szerint a Neurlaink rendszerei észlelik a páciens neuron-hálózatának működését, az önkéntes jelentkező pedig ezáltal képes pusztán a gondolataival vezérelni egy egérkurzort a kijelzőn.

neuralink_brain

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Neuralink tavaly szeptemberben kapott engedélyt az emberi pácienseken történő beültetésekre, melyeket egyébként robot végez. Az agy mozgásközpontjába ültetett agy-számítógép interfész chip (angolul brain-computer interface, azaz BCI) első körben azt tenné lehetővé, hogy a beültetés segítségével a páciensek a gondolatukkal tudjanak egérkurzort mozgatni vagy billentyűzet nélkül gépelni.

Musk ugyanakkor ezen a ponton nem állna meg, így a milliárdos korábbi nyilatkozatai szerint a Neuralink implantjai az elképzelések szerint képesek lennének olyan fiziológiai vagy pszichés kondíciókat javítani vagy gyógyítani, mint a kóros elhízás, az autizmus, a depresszió vagy a skizofrénia.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 28. 00:48

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.