:

Szerző: Koi Tamás

2024. február 9. 09:36

Drámai start után egekben az Arm

Nem nyitott erősen, sőt, most viszont egyetlen nap alatt akkorát nőtt az processzorarchitektúra-fejlesztő Arm a tőzsdén, amit kevés technológiai cég tudott korábban hozni. A növekedést ezúttal is a mesterséges intellgencia katalizálja.

Egyetlen nap alatt óriásit nőtt a tőzsdén a brit processzorarchitektúra-fejlesztő Arm Holdings, miután a cég jelentősen az elemzői várakozások feletti forgalmat és bevételt jelentett a 2023-as év utolsó negyedévére (mely a vállalat harmadik pénzügyi negyedévének felel meg). 

Az impozáns számoknak (a vállalat a negyedévben 824 millió dolláros bevétel mellett 338 millió dollárnyi profitot termelt, ami 14 és 17 százalékos éves növekedésnek felel meg) és a kurrens negyedévre vonatkozó, továbbra is erős prognózisnak köszönhetően a cég papírjainak tőzsdei árfolyama csütörtöki kereskedésben alig néhány óra leforgása alatt 60%-kal nőtt.

Mindez azt jelenti, hogy a vállalat piaci értéke egyetlen nap alatt 46,8 milliárd dollárral, 122 milliárd dollár felé emelkedett.

Az óriási rali legnagyobb nyertese a japán Softbank, mely 2016-ban 32 milliárd dollárért vásárolta fel az 1990-ben alapított Armot, és mivel a részvények 90%-ának birtokosa jelenleg, ezért a pakettjének értéke csak a tegnapi napon 42 milliárd dollárral emelkedett.

arm_cpu

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Pedig az Arm tőzsdei bevezetése (angolul Initial Public Offering, azaz IPO) eleinte nem tűnt kifejezetten sikersztorinak, mert bár az első kereskedési napon hamar elhagyta az árfolyam a kezdeti 51 dolláros szintet, egy hónap múlva viszont már 26%-os mínuszban járt.

Ezt az esést sikerült mostanra visszakorrigálni több mint 90%-kal, egyetlen mágikus technológiának, illetve az abban rejlő vélt vagy valós potenciálnak köszönhetően, ez pedig nem más, mint a mesterséges intelligencia.

A bevételét jelentős részben az architektúra-licencekből szerző Arm legnagyobb partnerei között ott van ugyanis szinte mindegyik technológiai nagyvállalat, mely valamilyen módon érdekelt a mesterséges intelligencia-megoldások piacán, így ilyen partner többek között az Nvidia, mely szintén őrült száguldást produkál az AI-nak köszönhetően, vagy éppen a Microsoft, az Amazon, a Google és az Apple, melynek teljes termékvonala Arm-alapú chipeket használ.

A volument jól szemlélteti, hogy az Arm szerint partnerei a szeptemberben kezdődő negyedévben összesen 7,7 milliárd, különböző célterületre szánt processzort szállítottak le, melyek szerverekbe, okostelefonokba, hálózati eszközökbe, gépjárművekbe és a legkülönfélébb szórakoztatóelektronikai berendezésekbe kerültek.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 29. 15:47

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.