Szerző: Koi Tamás

2024. február 9. 09:36

Drámai start után egekben az Arm

Nem nyitott erősen, sőt, most viszont egyetlen nap alatt akkorát nőtt az processzorarchitektúra-fejlesztő Arm a tőzsdén, amit kevés technológiai cég tudott korábban hozni. A növekedést ezúttal is a mesterséges intellgencia katalizálja.

Egyetlen nap alatt óriásit nőtt a tőzsdén a brit processzorarchitektúra-fejlesztő Arm Holdings, miután a cég jelentősen az elemzői várakozások feletti forgalmat és bevételt jelentett a 2023-as év utolsó negyedévére (mely a vállalat harmadik pénzügyi negyedévének felel meg). 

Az impozáns számoknak (a vállalat a negyedévben 824 millió dolláros bevétel mellett 338 millió dollárnyi profitot termelt, ami 14 és 17 százalékos éves növekedésnek felel meg) és a kurrens negyedévre vonatkozó, továbbra is erős prognózisnak köszönhetően a cég papírjainak tőzsdei árfolyama csütörtöki kereskedésben alig néhány óra leforgása alatt 60%-kal nőtt.

Mindez azt jelenti, hogy a vállalat piaci értéke egyetlen nap alatt 46,8 milliárd dollárral, 122 milliárd dollár felé emelkedett.

Az óriási rali legnagyobb nyertese a japán Softbank, mely 2016-ban 32 milliárd dollárért vásárolta fel az 1990-ben alapított Armot, és mivel a részvények 90%-ának birtokosa jelenleg, ezért a pakettjének értéke csak a tegnapi napon 42 milliárd dollárral emelkedett.

arm_cpu

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Pedig az Arm tőzsdei bevezetése (angolul Initial Public Offering, azaz IPO) eleinte nem tűnt kifejezetten sikersztorinak, mert bár az első kereskedési napon hamar elhagyta az árfolyam a kezdeti 51 dolláros szintet, egy hónap múlva viszont már 26%-os mínuszban járt.

Ezt az esést sikerült mostanra visszakorrigálni több mint 90%-kal, egyetlen mágikus technológiának, illetve az abban rejlő vélt vagy valós potenciálnak köszönhetően, ez pedig nem más, mint a mesterséges intelligencia.

A bevételét jelentős részben az architektúra-licencekből szerző Arm legnagyobb partnerei között ott van ugyanis szinte mindegyik technológiai nagyvállalat, mely valamilyen módon érdekelt a mesterséges intelligencia-megoldások piacán, így ilyen partner többek között az Nvidia, mely szintén őrült száguldást produkál az AI-nak köszönhetően, vagy éppen a Microsoft, az Amazon, a Google és az Apple, melynek teljes termékvonala Arm-alapú chipeket használ.

A volument jól szemlélteti, hogy az Arm szerint partnerei a szeptemberben kezdődő negyedévben összesen 7,7 milliárd, különböző célterületre szánt processzort szállítottak le, melyek szerverekbe, okostelefonokba, hálózati eszközökbe, gépjárművekbe és a legkülönfélébb szórakoztatóelektronikai berendezésekbe kerültek.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

MÁLNÁS

6

Tőzsdére megy a Raspberry Pi

2024. május 16. 14:00

Az elmúlt évek meghatározó áramköri lapkáit készítő technológiai cég papírjaival is lehet majd kereskedni a brit tőzsdén.