:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. február 19. 11:30

Kipróbálható az első Android 15 Developer Preview

Manuálisan már telepíthető az új rendszer első fejlesztői kiadása, néhány újdonsággal a motorháztető alatt, amik főleg a hardver jobb kihasználását, és a hatékonyabb hűtés- valamint energiakezelést szolgálják.

A Google elérhetővé tette az Android operációs rendszer következő verziójának (belsős kódnéven Android 15 Vanilla Ice Cream) első előzetesét, amit egyelőre azok a fejlesztők érhetnek el, akik elsőként szeretnék kipróbálni a szoftver újdonságait – feltéve, ha legalább Google Pixel 6 vagy más támogatott Pixel mobilokkal rendelkeznek, és észben tartják, hogy még erősen fejlesztés alatt álló rendszerről van szó, tehát bőven találkozhatnak még bugokkal.

Az első fejlesztői előnézet a Google elmondása szerint a hangsúlyt a felhasználói adatvédelmet és biztonságot érintő főbb fejlesztéseket már tartalmazza. Újdonság és adatvédelmi szempontból szintén apróbb, de hasznos funkció, hogy az Android 15 lehetővé teszi majd a felhasználók számára, hogy képernyőmegosztáskor csak egy adott részletet osszanak meg, ne a kijelző egész tartalmát, így egyszerűbbé válik az érzékenyebb információk elrejtése. Az Android 15 a Privacy Sandbox legújabb verzióját használja, így korlátozza, hogy a harmadik felek milyen adatokhoz férhetnek hozzá a hirdetések felhasználásához.

android-15-vanilla-ice-cream-timeline

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az operációs rendszer következő verziójával a fejlesztők jobb hozzáférést kaphatnak az eszközök hardvereihez, beleértve az alkalmazáson belüli kameravezérlőket, a GPU-kat és az AI-feldolgozást. A kibővített vezérlőkkel növelhetik a kamera előnézetének fényerejét, beállíthatják a vaku erősségét. Javul a hő- és energiagazdálkodás is a tovább fejlesztett Android Dynamic Performance Framework (ADPF) révén, amivel a fejlesztők hatékonyabban optimalizálhatják a nagyobb teljesítményt igénylő alkalmazásokat és játékokat. A programok a több információnak köszönhetően például annak megfelelően tudják majd szabályozni a megjelenített grafika részletességét, hogy ne melegedjen túl a hardver.

Az Android 15 Developer Preview már letölthető, és manuálisan telepíthető a támogatott Pixel készülékekre, azaz a Pixel 6, Pixel 6 Pro, Pixel 7, Pixel 7 Pro, Pixel 8, Pixel 8 Pro, Pixel Fold és Pixel Tablet modellekre. A rendszer emellett az Android Studióból elérhető Android Emulatorban is kipróbálható. A fejlesztői kiadás újdonságainak részletes listájáért érdemes felkeresni a Google kapcsolódó blogposztját.

A megosztott ütemterv szerint a következői fejlesztői előnézet márciusban várható, a bétafázis a szokásos módon áprilisban kezdődik, a rendszer pedig június környékén érheti el a platformstabilitást, ekkortól kezdhetnek építeni alkalmazásokat a fejlesztők Android 15-re, mivel utána már nem várhatók lényegibb módosítások az API-kon. A végleges verzió megjelenése ősszel esedékes.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 28. 14:40

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.