Szerző: Koi Tamás

2021. november 17. 10:51

Valósabb képet ad a hálózatok sebességéről a speedtest.net

Fontos, a mobil- illetve vezetékes hálózatok valós átlagsebességét jobban tükröző változást hajt végre statisztikai módszertanában a világ legnagyobb, crowdsourcing alapon működő internetes sebességtesztje, a speedtest.net.

HIRDETÉS

A jövőben sokkal pontosabb, a szélsőséges eredmények által kevésbé befolyásolt értékeket tüntet fel a különböző országok hálózatait rangsoroló oldalain a világ legnagyobb közösségi sebességmérő oldala, a speedtest.net. Az Ookla által üzemeltetett szolgáltatást több vezetékes- és mobil operátor is előszeretettel tekinti egyfajta referenciának - különösen ha számára kedvező eredményeket tükröz -, ám módszertani problémák miatt a korábbi értékek kevéssé voltak alkalmasak az összehasonlításra.

A vállalat az októberi Speedtest Global Indextől (a speedtest minden hónapban közzéteszi globális jelentését) immár nem a felhasználók által mért értékek (le- és feltöltési sebesség, válaszidő) átlagát teszi közzé elsősorban, hanem egy medián adatot, más néven helyzeti középértéket. Ennek a metódusnak a célja, hogy a szélsőségesen alacsony vagy éppen magas értékek ne tudják számottevő mértékben torzítani az eredményeket - ezáltal az adott országban működő hálózatok általános képességeiről valósabb kép adható.

digi_5g_speedtest

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

A legtöbb ország számára ez a globális sebességindexen elért korábbi helyezést alaposan megbolygathatja. Nincs ez másképp Magyarországgal sem, ahol az októberi adatsor szerint a medián értékeket figyelembe véve hazánk a globális mobilhálózati ranglista 46. helyén található, míg simán átlagolva az eredményeket a 39. helyen hozza az országot a statisztika.

A jelenség oka itt alighanem az, hogy a magyarországi 5G-s hálózatokon elvégzett mérések jelentősen torzíthatják az átlagértékeket, ráadásul az ilyen mérésekből arányaiban több is készül, mivel a technológiát először kipróbáló felhasználók rendszerint átlag feletti mérésszámot végeznek.

A mobilnál jelentősebb hatással van a medián alkalmazása a vezetékes szélessávú hálózatok eredményeit illetően, ahol az átlagméréseknél Magyarország a rangsor 11. helyén található, míg a középértékes számításnál csupán a huszadikon. Ennek oka vélhetően szintén az, hogy a gigabit-képes elérésekkel rendelkező felhasználók aktívabban használják a sebességmérő szolgáltatást, így az általuk beküldött mérési eredmények felhúzzák az átlagot.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 2. 16:20

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.