Szerző: Koi Tamás

2021. november 17. 10:51

Valósabb képet ad a hálózatok sebességéről a speedtest.net

Fontos, a mobil- illetve vezetékes hálózatok valós átlagsebességét jobban tükröző változást hajt végre statisztikai módszertanában a világ legnagyobb, crowdsourcing alapon működő internetes sebességtesztje, a speedtest.net.

A jövőben sokkal pontosabb, a szélsőséges eredmények által kevésbé befolyásolt értékeket tüntet fel a különböző országok hálózatait rangsoroló oldalain a világ legnagyobb közösségi sebességmérő oldala, a speedtest.net. Az Ookla által üzemeltetett szolgáltatást több vezetékes- és mobil operátor is előszeretettel tekinti egyfajta referenciának - különösen ha számára kedvező eredményeket tükröz -, ám módszertani problémák miatt a korábbi értékek kevéssé voltak alkalmasak az összehasonlításra.

A vállalat az októberi Speedtest Global Indextől (a speedtest minden hónapban közzéteszi globális jelentését) immár nem a felhasználók által mért értékek (le- és feltöltési sebesség, válaszidő) átlagát teszi közzé elsősorban, hanem egy medián adatot, más néven helyzeti középértéket. Ennek a metódusnak a célja, hogy a szélsőségesen alacsony vagy éppen magas értékek ne tudják számottevő mértékben torzítani az eredményeket - ezáltal az adott országban működő hálózatok általános képességeiről valósabb kép adható.

digi_5g_speedtest

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A legtöbb ország számára ez a globális sebességindexen elért korábbi helyezést alaposan megbolygathatja. Nincs ez másképp Magyarországgal sem, ahol az októberi adatsor szerint a medián értékeket figyelembe véve hazánk a globális mobilhálózati ranglista 46. helyén található, míg simán átlagolva az eredményeket a 39. helyen hozza az országot a statisztika.

A jelenség oka itt alighanem az, hogy a magyarországi 5G-s hálózatokon elvégzett mérések jelentősen torzíthatják az átlagértékeket, ráadásul az ilyen mérésekből arányaiban több is készül, mivel a technológiát először kipróbáló felhasználók rendszerint átlag feletti mérésszámot végeznek.

A mobilnál jelentősebb hatással van a medián alkalmazása a vezetékes szélessávú hálózatok eredményeit illetően, ahol az átlagméréseknél Magyarország a rangsor 11. helyén található, míg a középértékes számításnál csupán a huszadikon. Ennek oka vélhetően szintén az, hogy a gigabit-képes elérésekkel rendelkező felhasználók aktívabban használják a sebességmérő szolgáltatást, így az általuk beküldött mérési eredmények felhúzzák az átlagot.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról