:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. február 12. 14:22

Tényleg egyre több a megbízhatatlan pendrive

Csökkentett kapacitás és a chipről eltávolított gyártói logó jellemzi a megbízhatatlanabb, sokszor promóciós célból osztogatott USB-stickeket, melyekből egyre többet visznek az adatmentőkhöz.

Az adatmentéssel- és helyreállítással foglalkozó CBL Data Recover meghibásodott flash tárolókról készített jelentése szerint egyértelműen kimutatható, hogy romlik a microSD és USB-stickek használt újabb memóriakomponenseinek minősége. A szakértők szerint egyre több olyan USB-stick érkezik adatmentő laboratóriumukba, amelyeken a NAND gyártójának logóját eltávolították, vagy letakarták a borításon, emellett csökkentett kapacitással működnek.

A cég szerint a jelenség hátterében az állhat, hogy a minőség-ellenőrzések során a nem megfelelt SK Hynix, Sandisk vagy a Samsung által gyártott flash chipek újraértékesítésre kerülnek a piacon csökkentett memóriakapacitásúként megjelölve, ezek használata viszont kockázatosabb adattárolás céljából, mivel megbízhatatlanabbul működnek. Conrad Heinicke, a CBL ügyvezető igazgatója szerint sok felhasználóhoz reklámajándékként kerülnek az adathordozók, amelyek sok esetben valójában áramköri lapra szerelt, belső vezérlő helyett külső vezérlőchippel kezelt microSD-kártyákat tartalmaznak.

usbstickek

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az alkatrészek megbízhatóságán szintén ront a CBL szerint a többszintű cellaarchitektúrák elterjedése, amivel elérhető, hogy a memóriacellák a feszültség változtatásával egy bitnél többet tárolhassanak. Az SLC (single level cell) azaz egyszintű cellatároló cellánként egy bittel rendelkeznek, ami két különböző (1 vagy 0) feszültségszinttel dolgozik, míg a QLC, azaz négyszintű chipek cellánként négy bitet használnak, ami 16 feszültségszintet jelent.

Ugyan a NAND flash gyártók számára ez nagyobb tárolási sűrűséget biztosít a költségcsökkentés mellett, de a cellák adatsűrűségének megnövekedésével a sebességük és írási tartósságuk csökken. A Block & Files szakértői szerint egy egyszintű tároló körülbelül 100 ezer ciklust támogat, míg a kétbites megoldás 10 ezer ciklus után elhasználódik, a háromszintű cellék esetében már 3000 ciklusra lehet számítani, míg a QLC chipeknél 1200 ciklusról lehet szó.

A cég szakértői szerint amennyiben gyakran írunk és törlünk adatokat pendrive-ra, érdemes az adathordozókat rotálva használni, mivel a flash memóriachipek csak korlátozott számú törlési ciklust engednek. A kisebb, kompaktabb kialakítású stickek általában gyengébben teljesítenek hőleadásban a méretesebb társaikhoz képest, és a csatlakoztatáskor kifejtett erő is rövidítheti az élettartamukat.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 29. 13:16

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.