Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. február 12. 14:22

Tényleg egyre több a megbízhatatlan pendrive

Csökkentett kapacitás és a chipről eltávolított gyártói logó jellemzi a megbízhatatlanabb, sokszor promóciós célból osztogatott USB-stickeket, melyekből egyre többet visznek az adatmentőkhöz.

Az adatmentéssel- és helyreállítással foglalkozó CBL Data Recover meghibásodott flash tárolókról készített jelentése szerint egyértelműen kimutatható, hogy romlik a microSD és USB-stickek használt újabb memóriakomponenseinek minősége. A szakértők szerint egyre több olyan USB-stick érkezik adatmentő laboratóriumukba, amelyeken a NAND gyártójának logóját eltávolították, vagy letakarták a borításon, emellett csökkentett kapacitással működnek.

A cég szerint a jelenség hátterében az állhat, hogy a minőség-ellenőrzések során a nem megfelelt SK Hynix, Sandisk vagy a Samsung által gyártott flash chipek újraértékesítésre kerülnek a piacon csökkentett memóriakapacitásúként megjelölve, ezek használata viszont kockázatosabb adattárolás céljából, mivel megbízhatatlanabbul működnek. Conrad Heinicke, a CBL ügyvezető igazgatója szerint sok felhasználóhoz reklámajándékként kerülnek az adathordozók, amelyek sok esetben valójában áramköri lapra szerelt, belső vezérlő helyett külső vezérlőchippel kezelt microSD-kártyákat tartalmaznak.

usbstickek

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az alkatrészek megbízhatóságán szintén ront a CBL szerint a többszintű cellaarchitektúrák elterjedése, amivel elérhető, hogy a memóriacellák a feszültség változtatásával egy bitnél többet tárolhassanak. Az SLC (single level cell) azaz egyszintű cellatároló cellánként egy bittel rendelkeznek, ami két különböző (1 vagy 0) feszültségszinttel dolgozik, míg a QLC, azaz négyszintű chipek cellánként négy bitet használnak, ami 16 feszültségszintet jelent.

Ugyan a NAND flash gyártók számára ez nagyobb tárolási sűrűséget biztosít a költségcsökkentés mellett, de a cellák adatsűrűségének megnövekedésével a sebességük és írási tartósságuk csökken. A Block & Files szakértői szerint egy egyszintű tároló körülbelül 100 ezer ciklust támogat, míg a kétbites megoldás 10 ezer ciklus után elhasználódik, a háromszintű cellék esetében már 3000 ciklusra lehet számítani, míg a QLC chipeknél 1200 ciklusról lehet szó.

A cég szakértői szerint amennyiben gyakran írunk és törlünk adatokat pendrive-ra, érdemes az adathordozókat rotálva használni, mivel a flash memóriachipek csak korlátozott számú törlési ciklust engednek. A kisebb, kompaktabb kialakítású stickek általában gyengébben teljesítenek hőleadásban a méretesebb társaikhoz képest, és a csatlakoztatáskor kifejtett erő is rövidítheti az élettartamukat.

a címlapról