:

Szerző: Koi Tamás

2023. április 27. 09:12

Befékezett a memóriapiac, ugrott a Samsung profitja

A globális PC-piac lassulása, illetve az óvatos adatközponti beruházások alaposan rányomták a bélyegét a Samsung Electronics első negyedéves pénzügyi eredményeire. A cég ugyanakkor az év második felében már lassú kilábalásra számít a globális iparág részéről.

A memóriárak csökkenése és a tartósan alacsony kereslet magával rántották a világ legnagyobb memóriagyártójának számító Samsung Electronics-ot az idei első negyedévben - derül ki a dél-koreai multi ma közzétett első negyedéves pénzügyi jelentéséből. 

A gyártó márciusban adott ki figyelmeztetést arról, hogy az első negyedévben realizált profitja drámai mértékben csökkenhet a fenti hatásoknak köszönhetően, végül ez az előrejelzés teljes mértékben be is jött. A profit éves szinten csaknem 95%-kal, 640 milliárd dél-koreai wonra (nagyjából 478,55 millió dollár) csökkent, és bár sikerült kis mértékben javítani a számokon a márciusi előrejelzéshez képest, beszédes, hogy a társaság profitja utoljára 14 évvel ezelőtt volt ilyen alacsony szinten.

dram

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A gyártó árbevétele eközben az idei első negyedévben 10%-kal, 63,75 ezer milliárd dél-koreai wonra (kb. 47,6 milliárd dollár) csökkent, kis mértékben alulmúéva az előzetes elemzői várakozásokat.

A Samsung már márciusban közölte, hogy az előre látható keresletcsökkenés, illetve a túlraktározás miatt versenytársaihoz hasonlóan jelentősebb mértékben csökkenteni fogja a memóriachipek előállításának volumenét. A cég gyakorlatilag minden típusú elektronikai eszközbe (okostelefon, PC, szerver) gyárt és szállít DRAM-chipeket, emellett a NAND flash tárolók szegmensében is piacvezető.

A dél-koreai óriáscég a kereslet-kínálat fokozatos, lassú helyreállására számít az idei év második félévében, ahogy a globális gazdaság kezdi kiheverni a 2022-ben jelentkező sokkhatást, illetve ezzel párhuzamosan a PC- és az okostelefon-piac lassan újra magára talál.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 22:44

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.