Szerző: Koi Tamás

2023. április 27. 09:12

Befékezett a memóriapiac, ugrott a Samsung profitja

A globális PC-piac lassulása, illetve az óvatos adatközponti beruházások alaposan rányomták a bélyegét a Samsung Electronics első negyedéves pénzügyi eredményeire. A cég ugyanakkor az év második felében már lassú kilábalásra számít a globális iparág részéről.

A memóriárak csökkenése és a tartósan alacsony kereslet magával rántották a világ legnagyobb memóriagyártójának számító Samsung Electronics-ot az idei első negyedévben - derül ki a dél-koreai multi ma közzétett első negyedéves pénzügyi jelentéséből. 

A gyártó márciusban adott ki figyelmeztetést arról, hogy az első negyedévben realizált profitja drámai mértékben csökkenhet a fenti hatásoknak köszönhetően, végül ez az előrejelzés teljes mértékben be is jött. A profit éves szinten csaknem 95%-kal, 640 milliárd dél-koreai wonra (nagyjából 478,55 millió dollár) csökkent, és bár sikerült kis mértékben javítani a számokon a márciusi előrejelzéshez képest, beszédes, hogy a társaság profitja utoljára 14 évvel ezelőtt volt ilyen alacsony szinten.

dram

A gyártó árbevétele eközben az idei első negyedévben 10%-kal, 63,75 ezer milliárd dél-koreai wonra (kb. 47,6 milliárd dollár) csökkent, kis mértékben alulmúéva az előzetes elemzői várakozásokat.

A Samsung már márciusban közölte, hogy az előre látható keresletcsökkenés, illetve a túlraktározás miatt versenytársaihoz hasonlóan jelentősebb mértékben csökkenteni fogja a memóriachipek előállításának volumenét. A cég gyakorlatilag minden típusú elektronikai eszközbe (okostelefon, PC, szerver) gyárt és szállít DRAM-chipeket, emellett a NAND flash tárolók szegmensében is piacvezető.

A dél-koreai óriáscég a kereslet-kínálat fokozatos, lassú helyreállására számít az idei év második félévében, ahogy a globális gazdaság kezdi kiheverni a 2022-ben jelentkező sokkhatást, illetve ezzel párhuzamosan a PC- és az okostelefon-piac lassan újra magára talál.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról