Szerző: Koi Tamás

2024. február 9. 12:16

Alig hagy mozgásteret az alternatív piactereknek az Apple

Március 7-től jelentős mértékben megváltozik az Apple eddig teljesen zárt alkalmazásdisztribúciós stratégiája az Európai Unió tagállamaiban élők számára, ám aligha valószínű, hogy ezzel sikerül megtörni az App Store dominanciáját.

Tegnap több, az alkalmazásfejlesztők és kiadók által használt eszközt (App Store Connect, TestFlight) is frissített az Apple, emellett aktualizálta felhasználási feltételeit, hogy felkészüljön az Európai Unió digitális piacokat szabályozó rendeletét (Digital Markets Act, azaz DMA) érintő türelmi idő március 7-i lejártára.

A DMA számos ponton befolyásolja a nagy technológiai multik működését az Európai Unióban, ezek közül az egyik kötelezettség, hogy a platformüzemeltetők nem korlátozhatják a felhasználókat abban, hogy honnan töltik le az alkalmazásaikat az okostelefonjukra, tabletjükre vagy más eszközükre.

app_store

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Az Apple a fentieket az App Store idestova tizenhat éves történelme alatt azzal tagadta meg, hogy az alternatív alkalmazás-letöltési lehetőségek komoly biztonsági kockázatot hordoznak magukban, amit kvázi a felhasználók érdekében nem vállal fel az ökoszisztéma fenntartója.

A mögöttes indok ugyanakkor alighanem az App Store-on keresztüli pénzügyi tranzakciók után beszedett zsíros jutalék lehetett, mely egy alternatív alkalmazás-áruházban nem, vagy nem akkora mértékben illeti meg az Apple-t.

A cupertinói cég végül azért így is igyekezett valamennyi kontrollt magánál tartani, így például az alternatív alkalmazás-piactereket valamint az azokra felkerülő applikációkat egyaránt kötelező validáltatni az Apple-lel, amiért a piacterek kötelesek fizetni a cégnek minden piactér-telepítés után 50 eurócentet, illetve ugyanekkora összeget minden, alternatív forrásból letöltött alkalmazás után, amennyiben a letöltések száma meghaladja az egymilliót.

A nagy alternatív disztribútorok közül az Epic Games és az AltStore már korábban közölte, hogy saját alkalmazás-piacteret nyit majd iOS-en, egyelőre azonban kérdéses, hogy ezekhez hány partnert sikerül szerezni, azaz mekkora lesz majd a katalógus választéka, mely meghatározhatja, hogy mennyire komoly alternatívát jelenthetnek majd ezek a piacterek az App Store-ra.

Az alternatív alkalmazás-piacterek az iOS operációs rendszer várhatóan március elején érkező 17.4-es verziójával jelenhetnek meg az iPhone-okon.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról

GITHUB

0

Elérhetővé vált a GitHub Copilot Enterprise

2024. február 29. 11:34

Az előzetes után általánosan hozzáférhetővé vált a GitHubon a Copilot új szintje, ami a szervezetek belsős kódbázisa alapján segíti a fejlesztőket.