Szerző: Koi Tamás

2024. január 31. 10:04

Idén talán nem lesz olyan remek éve az Apple-nek

Az Apple-lel kapcsolatban elmondható, hogy kevés cég volt képes fennállása alatt annyiszor rácáfolni a piaci folyamatokra és trendekre, mint az iPhone-ok gyártója, mely tavaly felért az okostelefon-piac csúcsára, idén pedig - ismét - nehéz évet jósolnak neki.

Idén most már tényleg érezhető mértékben csökkenhet az iPhone-ok eladási mennyisége, a világ immár legnagyobb okostelefon-gyártója számára 2024 nem alakul majd olyan rózsásan, mint 2023, állítja egy a cég minden rezdülését évek óta követő sztárelemző, Ming-Chi Kuo, a TF International Securities szakértője.

Ha e sorokat olvasva bárkinek deja-vu érzése támad, aligha lehet véletlen, a legkülönfélébb piaci jóslatok évek óta az Apple lassú lejtmenetéről szólnak, hogy aztán a cupertinói gyártó rendre rekord eredményeket és rekord forgalmat szállítson az év végén.

iphone_15

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Kuo szerint idén két irányból nyomasztja majd a konkurencia az Apple-t, egyrészt a hajlítható kijelzős és fejlett AI technológiákat felvonultató okostelefonok népszerűségének növekedése nyomást helyezhet a gyártóra, másrészt Kínában a Huawei feltámadása okozhat fejtörést.

Utóbbi ugyan eleinte meglehetősen valószínűtlen forgatókönyvnek tűnt, a tavaly ősszel piacra került Mate 60 Pro-ból ugyanakkor a legfrissebb pletykák szerint mostanra eladtak 30 millió példányt, ráadásul az idei modellt a híresztelések szerint méginkább a kurrens iPhone ellen küldi majd a Huawei.

Az elemző blogposztjában a beszállítói lánc tagjaitól származó információkra hivatkozva azt írja, hogy az Apple 2024-re nagyjából 200 millió kulcsfontosságú félvezető-komponenst kötött le az iPhone-okhoz, ami nagyjából 15%-os volumencsökkenést feltételez az előző évhez képest.

Nem jó jel mindenesetre Kuo szerint, hogy míg a legnagyobb globális riválisnak tekintett Samsung éppen most emelte meg a Galaxy S24 széria volumen-előrejelzését 5-10%-kal idénre, addig az Apple az előzetes várakozásokhoz képest kevesebb iPhone 15-öt fog leszállítani az első félévben.

Ha ez nem lenne elég, az elmúlt hetekben a kínai eladások éves szinten 30-40%-ot estek vissza, ami ugyan még nem katasztrófa, de mindenképpen intő jel lehet a kínai piacot jelenleg vezető Apple számára.

a címlapról