:

Szerző: Koi Tamás

2024. január 31. 10:04

Idén talán nem lesz olyan remek éve az Apple-nek

Az Apple-lel kapcsolatban elmondható, hogy kevés cég volt képes fennállása alatt annyiszor rácáfolni a piaci folyamatokra és trendekre, mint az iPhone-ok gyártója, mely tavaly felért az okostelefon-piac csúcsára, idén pedig - ismét - nehéz évet jósolnak neki.

Idén most már tényleg érezhető mértékben csökkenhet az iPhone-ok eladási mennyisége, a világ immár legnagyobb okostelefon-gyártója számára 2024 nem alakul majd olyan rózsásan, mint 2023, állítja egy a cég minden rezdülését évek óta követő sztárelemző, Ming-Chi Kuo, a TF International Securities szakértője.

Ha e sorokat olvasva bárkinek deja-vu érzése támad, aligha lehet véletlen, a legkülönfélébb piaci jóslatok évek óta az Apple lassú lejtmenetéről szólnak, hogy aztán a cupertinói gyártó rendre rekord eredményeket és rekord forgalmat szállítson az év végén.

iphone_15

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Kuo szerint idén két irányból nyomasztja majd a konkurencia az Apple-t, egyrészt a hajlítható kijelzős és fejlett AI technológiákat felvonultató okostelefonok népszerűségének növekedése nyomást helyezhet a gyártóra, másrészt Kínában a Huawei feltámadása okozhat fejtörést.

Utóbbi ugyan eleinte meglehetősen valószínűtlen forgatókönyvnek tűnt, a tavaly ősszel piacra került Mate 60 Pro-ból ugyanakkor a legfrissebb pletykák szerint mostanra eladtak 30 millió példányt, ráadásul az idei modellt a híresztelések szerint méginkább a kurrens iPhone ellen küldi majd a Huawei.

Az elemző blogposztjában a beszállítói lánc tagjaitól származó információkra hivatkozva azt írja, hogy az Apple 2024-re nagyjából 200 millió kulcsfontosságú félvezető-komponenst kötött le az iPhone-okhoz, ami nagyjából 15%-os volumencsökkenést feltételez az előző évhez képest.

Nem jó jel mindenesetre Kuo szerint, hogy míg a legnagyobb globális riválisnak tekintett Samsung éppen most emelte meg a Galaxy S24 széria volumen-előrejelzését 5-10%-kal idénre, addig az Apple az előzetes várakozásokhoz képest kevesebb iPhone 15-öt fog leszállítani az első félévben.

Ha ez nem lenne elég, az elmúlt hetekben a kínai eladások éves szinten 30-40%-ot estek vissza, ami ugyan még nem katasztrófa, de mindenképpen intő jel lehet a kínai piacot jelenleg vezető Apple számára.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 2. 16:27

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.