Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. február 7. 14:04

Jelölni kezdi a Meta az MI-vel generált képeket

Saját képgenerátora után a más cégek szolgáltatásaival készített tartalmakat kezdi el címkézni a közösségi óriás valamennyi platformján.

A következő hónapokban a Meta jelölni kezdi a különféle mesterségesintelligencia-szolgáltatásokban generált fotókat, az új jelzések egyaránt láthatók lesznek a Facebook, Instagram és Threads platformokon. Emellett a későbbiekben büntetésre számíthatnak azok a felhasználók, akik nem vallják be és nem jelzik, hogy egy általuk feltöltött valósághű videó vagy hanganyag MI segítségével készült, a szankciók skálája a figyelmeztetéstől az eltávolításig terjed a szabálysértő posztok esetében.

A Fehér Ház egy ideje sürgeti a technológiai óriásokat a vízjeles rendszerek használatára az MI által generált tartalmakhoz, még az amerikai választások előtt. A Meta egy ideje már használja az „Imagined with AI” jelzést a saját, Imagine AI-generátorával készített képekhez, de a későbbiekben a Google, az OpenAI, a Microsoft, az Adobe, a Midjourney és a Shutterstock eszközeivel készített felvételekre is kiterjeszti a jelzést.

Nick Clegg, a Meta globális ügyekért felelős elnöke szerint iparági partnerekkel aktívan dolgoznak azon, hogy kialakíthassák az MI-által generált tartalmak azonosításához használható szabványokat, de a megtévesztő videó-audió tartalmakat a cég még nem minden esetben képes azonosítani, ez pedig a politikai kampányok és választások idején jelenthet majd fokozódó problémát. A közösségi óriás többek közt a Partnership on AI csoporttal együttműködésben próbál majd a már meglévő tartalomhitelesítési kezdeményezésekre építeni.

metageneralt

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Az Adobe októberben jelentette be, hogy más cégekkel közösen megalkotott egy jelzést, ami arra szolgál, hogy megkülönböztethetővé tegye a mesterséges intelligencia által generált tartalmakat. A cég által „átláthatóság” szimbólumának nevezett Content Credentials ikon az Adobe fotó- és videószerkesztő szoftvereivel (Photoshop, Premiere), illetve a Microsoft Bing képgenerátorán keresztül adható hozzá az egyes képek, videók és PDF-fájlok metaadataihoz, a készítő önbevallásával. 

A generatív MI-szolgáltatások térnyerésével egyre inkább középpontba került az algoritmusok és a valódi emberi alkotók által készített alkotások megkülönböztetése és jelzése, különösen az egyre nagyobb problémát jelentő deepfake videók miatt, amelynek következtében egyre nagyobb a nyomás a cégek mellett a szabályozó hatóságokon is.

Számos technológiai vállalat, köztük az Adobe is aláírt már egy megállapodást a Fehér Házzal, hogy vízjelrendszereket fejlesszenek ki az MI által generált adatok azonosítására. A Google eddig a SynthID nevű tartalomjelölővel állt elő, ami szintén a metaadatokban jelzi a generátor eszközök használatát, a Digimarc pedig kiadott egy digitális vízjelet, amely szerzői jogi információkat tartalmaz.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról

GITHUB

0

Elérhetővé vált a GitHub Copilot Enterprise

2024. február 29. 11:34

Az előzetes után általánosan hozzáférhetővé vált a GitHubon a Copilot új szintje, ami a szervezetek belsős kódbázisa alapján segíti a fejlesztőket.