Szerző: Koi Tamás

2024. február 2. 10:45

Áprilistól senki ne induljon okostelefon nélkül az USA-ba!

Április másodikán a nagy amerikai operátorok közül utolsóként a T-Mobile USA is lekapcsolja 2G-s hálózatát, így mivel a 3G-s lekapcsolás már korábban megtörtént, ez automatikusan azt jelenti, hogy 4G-képes készülék - és megfelelő szolgáltatói háttér - nélkül hanghívást sem lehet bonyolítani az országban.

Pontosan két hónap múlva mobiltörténelmet ír Amerika: a T-Mobile USA a nagy helyi operátorok közül utolsóként április 2-án lekapcsolja a 2G-s hálózatát, ami a helyi lakosok mellett az országba látogató turistákat, üzletembereket - így a magyar mobilszolgáltatók ügyfeleit is - egyaránt kihívások elé állíthatja. 

Az Amerikai Egyesült Államok három nagy operátora, az AT&T Mobility, a Verizon Wireless és a T-Mobile az áprilisi dátumot követően ezzel immár kizárólag 4G-s és 5G-s országos hálózatot üzemeltet majd, miután a 3G-t és a 2G-t (leszámítva egyedüliként a T-Mobile-t) már korábban nyugdíjba küldték.

cell_phone_wait

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Már az amerikai 3G-lekapcsolás is rávilágított, hogy a mobilszolgáltatóknak előbb-utóbb égető szükségük lesz arra, hogy roamingkörnyezetben is biztosítsák a 4G-alapú hanghívást, vagyis a VoLTE szolgáltatást az ügyfeleik számára. A 2G-nek évekkel korábban búcsút intő AT&T 2022-es 3G sunsetjét követően ugyanis az a készülék, amelyik automatikus roaminghálózat-választásra volt állítva, és az AT&T hálózatára csatlakozott, nem tudott sem hívást indítani sem hívást fogadni.

A VoLTE roaming tekintetében szerencsére az elmúlt pár év komoly nemzetközi egyeztetésekkel és a rendszerek összehangolásával telt, így ma már mindhárom nagy magyarországi mobilszolgáltatónak van az USA-ban olyan roamingszolgáltató-partnere, mellyel biztosított a beutazást követően az összes alapszolgáltatás elérése.

A teljes, országos 3G és 2G kivezetéssel párhuzamosan ugyanakkor felmerül egy másik probléma is.

Hiába támogatja ugyanis egy magyar szolgáltató és az amerikai partnere az Egyesült Államokban barangolók esetében a 4G-alapú hanghívást, ha az előfizető készüléke nem kompatibilis ezzel a technológiával.

Ilyen készülékek lehetnek tipikusan a kizárólag 2G/3G-képes butatelefonok, de akár egyes külföldről importált, neves gyártótól származó okostelefonok is. Április 2-től a kiutazás előtt ezért mindenkinek érdemes lehet rutinellenőrzést tartania és meggyőződnie arról, hogy az általa használt mobilkészülék támogatja a VoLTE technológiát - ez esetben jó eséllyel az Egyesült Államokban is problémamentesen fogja tudni használni a mobilt, bár az így sem magától értetődő, hogy mindegyik hálózaton.

A VoLTE roaming partnereket illetően ezért az utazás előtt érdemes a mobilszolgáltatótól tájékoztatást kérni és a készüléket landolást követően automatikus hálózatválasztás helyett fix hálózatkijelölésre állítani annak érdekében, hogy a hanghívás mindvégig problémamentesen működjön az ott tartózkodás ideje alatt.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról