:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. január 30. 10:00

Mégsem lesznek az Amazoné a Roomba porszívók

Az Amazon lemondott a Roomba robotporszívókat is gyártó iRobot felvásárlásáról, így kútbaesett az 1,4 milliárd dolláros üzlet. Az iRobot a történések után újrastruktúrálja működését, és a dolgozók több mint 30 százalékát elbocsátja.

Nem lát esélyt az Amazon és az iRobot a szükséges hatósági jóváhagyások begyűjtésére, ezért a felek kölcsönös megállapodás után elállnak a tervezett felvásárlástól. Az e-kereskedelmi óriás így 94 millió dolláros felmondási díjat fizet az iRobotnak.

Az Európai Bizottság júliusban kezdte el vizsgálni, hogy a megállapodás korlátozhatja-e a verseny a robotporszívók piacán. A mélyreható vizsgálat után a végrehajtói szerv azt a fő aggodalmat fogalmazta meg, hogy az Amazon több módon is hátrányba hozhatná az iRobot riválisait online piacterén, különösen Franciaországban, Németországban, Olaszországban és Spanyolországban.

Erre számos eszköze lehet az e-kereskedelmi óriásnak, például a riválisok kizárása saját piactereiről, vagy az online felületein való láthatóság csökkentése. Az Amazon azonban nem kínált semmilyen jogorvoslati lehetőséget a bizottság által küldött kifogásközlésre, aminek határideje január 10. volt. Margrethe Vestager, az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke szerint az Amazon piac feletti hatalma korlátozhatná a versenyt a robotporszívók piacán, ami magasabb árakhoz, alacsonyabb minőséghez és kevesebb innovációhoz vezethet a fogyasztók számára. 

roomba

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az Amazon még 2022-ben vetett szemet a Roomba robotporszívókat gyártó iRobot nevű cégre, akkoriban 1,7 milliárd dollárra becsülte volna a céget, de a szabályozási vizsgálatok miatt idővel csökkent a vételár, az akvizíciós ügylet legutóbbi értéke 1,4 milliárd dollár lett volna. A robotporszívót gyártó cég piaci kapitalizációja a felvásárlás meghiúsulásának hírére már 400 millió dollár alatt van.

A Roomba-gyártó a hír nyomán azt is bejelentette, hogy 350 ember elbocsátásával eddigi munkaerő-állománya 31 százalékát építi le március végéig, és a cég elnök-vezérigazgatója, Colin Angle azonnali hatállyal távozik posztjáról. A cég a jövőben átgondolja működését is, a későbbiekben az árrés javítására összpontosít, miközben csökkenti a kutatásra és fejlesztésre szánt kiadásokat. Emellett átmenetileg szünetel majd a nem padlótisztítási kategóriába tartozó termékekek fejlesztése, ami például a légtisztítókat és a robotfűnyírókat érinti. Az iRobot 2023-ra vonatkozó előzetes negyedik negyedéves eredményei nem túl rózsásak, a cég várhatóan „265 és 285 millió dollár közötti” GAAP szerinti működési veszteséget jelent majd.

A meghiúsult Amazon-iRobot ügylet azon tervezett technológiai felvásárlások listáját bővíti, amik a globális szabályozói hatóságok ellenérzése miatt estek kútba. Legutóbb az Adobe mondott le a Figma tervezőszoftver megvásárlásáról az Egyesült Királyság és az EU szabályozóinak nyomására, és az Nvidia sem kapta meg 40 milliárd dollárért az Arm-et. 2022 elején szintén a szabályozói kihívásokra hivatkozva a Meta nem tudta magáévá tenni a Giphy-t. A Microsoft-Activision gigafelvásárlás pedig csak annak révén valósulhatott meg, hogy a cégek jelentős engedményekről biztosították az Egyesült Királyság és az EU hatóságait.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 28. 23:34

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.