:

Szerző: Koi Tamás

2023. december 14. 11:38

250 millió eurónyi adótöbbletet kapott az Amazon karácsonyra

A határozathozataltól számítva több mint hat év elteltével semmisnek nyilvánította az Európai Unió legfelsőbb igazságszolgáltatási szerve az Európai Bizottság lépését, mellyel 250 millió meg nem fizetett társasági adó befizetésére kötelezte az Amazont.

Az Apple után újabb amerikai multinacionális cég érte el, hogy az Európai Bizottság adófizetésre kötelező határozatában foglaltakat jogi úton megfordítsa. Az Európai Unió Bírósága (CJEU) csütörtöki ítéletében semmisnek nyilvánította az Európai Bizottság 2017 októberében (!) hozott határozatát, melyben az EU végrehajtó szerve 250 millió eurónyi meg nem fizetett társasági adó befizetésére kötelezte a vállalatot.

A 2017-es bizottsági döntés szerint a luxemburgi adóhatóság, mint az Amazon európai működését koordináló cég felett joghatósággal bíró szervezet egyik határozata , amely 2006 és 2014 között határozta meg az Amazon uniós társasági adóját, tiltott állami segítségnyújtásnak minősült.

amazon_italy

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A luxemburgi székhelyű CJEU mai ítélete szerint a fentieket nem tudta megalapozottan bizonyítani az Európai Bizottság, ami újabb komoly arcul csapás az uniós versenyjognak azután, hogy a bíróság ugyanezen indokkal korábban az Apple írországi adóhátralékának befizetéséről szóló határozatot is megsemmisítette - igaz, ott jóval nagyobb, 13 milliárd eurót meghaladó összeg volt a tét.

Az amerikai technológiai cégek európai adóoptimalizálási tevékenységén hosszú évek óta próbál fogást találni az uniós szakpolitika, ám az egyes tagállami érdekekből fakadó ellenállás révén eddig nem túl sok sikerrel. A tiltott állami segítségnyújtás mechanizmusa csak részben jelentett megoldást a problémára, amire a nemrég elfogadott globális minimumadó sem nyújt majd teljes egészében gyógyírt.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 28. 18:45

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.