:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. január 12. 13:00

Ingyen költözhetnek más szolgáltatóhoz a Google Cloud ügyfelei

A keresőóriás megszünteti az adatmigráláskor felszámított kilépési díjat, amivel egyrészt a fokozódó szabályozói nyomásnak próbál megfelelni, másrészt előnyt kovácsol magának a versenytársakkal szemben.

Az Alphabet bejelentette, hogy a Google Cloud a későbbiekben nem számol fel kilépési díjat az adatok migrálásáért, amennyiben az ügyfél másik felhőszolgáltatóra, vagy akár saját helyi adatközpontra szeretne váltani. A változás globálisan és minden ügyfelet érint, így a Google Cloud különböző szolgáltatásait (BigQuery, Cloud Bigtable, Cloud SQL, Cloud Storage, Datastore, Filestore, Spanner és Persistent Disk) használó ügyfelek ingyenes átvitelre jogosultak, amit egy űrlapon kérvényezhetnek.

A legtöbb felhőszolgáltatás, köztük a Microsoft Azure és az Amazon Web Services szolgáltatóváltáskor az átvitt adatmennyiség alapján számláz ki díjat az ügyfeleknek, de ezt nem mindenki nézi jó szemmel: a brit médiahatóság, az Ofcom tavaly októberben hívta fel rá a figyelmet, hogy a díjak eltántoríthatják az ügyfeleket attól, hogy másik szolgáltatóra váltsanak. A szervezet korábban ágazati vizsgálatot is indított annak kiderítésére, hogy a felhőszolgáltatások piacának három domináns szereplője, az Amazon (AWS), a Google (Google Cloud) és a Microsoft torzítja-e a verseny a brit felhőpiacon.

google-cloud-vs-aws

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Tavaly októberben az Egyesült Királyság Verseny- és Piacfelügyelete bejelentette, hogy vizsgálatot indít a nyilvános felhőszolgáltatók, köztük az AWS és az Azure által felszámított kilépési díjakkal, valamint azzal kapcsolatban, hogy a szolgáltatók milyen módon akadályozhatják a felhő interoperabilitását akár korlátozó licencek révén. Amit Zavery, a Google Cloud platformvezetője úgy véli, hogy bár az adatátviteli díjak megszüntetésével az ügyfelek könnyebben válthatnak felhőszolgáltatót, valódi korlátozó hatása  a tisztességtelen licencelési gyakorlatoknak van.

A kilépési költségek számos tényezőtől függnek beleértve a célállomást, az adatforrást és az adatmennyiséget, de jelentős anyagi terhet jelenthetnek nagy és kisebb ügyfelek számára. The Information szerint az Apple például egyetlen év alatt 50 millió dollárt fizetett kilépési díjként az AWS-nek. 

Az Európai Unió nemrég hatályba lépett adattörvénye, a Data Act miatt egyébként a jövőben minden nyilvános felhőszolgáltatónak fel kell számolnia a kilépési díjakkal, mivel a törvény előírja azok fokozatos megszüntetését három éven belül. A szabályozási ellenszél mellett a Google-t azt is motiválhatja az időzítéssel, hogy kitűnjön a nyilvános felhőszolgáltatások zsúfolt mezőnyében. A Statista adatai szerint 2023 augusztusában a Google Cloud mindössze 11 százalékot szerzett magának a globális nyilvános felhőpiacon, lemaradva az Azure (22%) és az AWS (32%) mögött.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 28. 21:09

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.