:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. január 10. 12:30

Korlátozni kezdi a Meta a tinédzserek számára látható tartalmakat

Szigorúbb alapértelmezett láthatósági beállításokat kapnak a Facebook és az Instagram tizenéves felhasználói, miután a Metát egyre több oldalról nyomasztják a fiatalok mentális egészsége miatt aggódó hatóságok.

Több tartalom láthatóságát kezdi el korlátozni a Meta a 18 év alattiak számára a Facebook és Instagram platformokon, miután a szabályozói hatóságok világszerte erősödő nyomást gyakorolnak a cégre annak érdekében, hogy hatékonyabban védje a gyerekeket a felületeken megjelenő káros bejegyzésektől. A közösségi óriás bejelentése alapján a következő hetekben további intézkedéseket vezet be ennek érdekében.

Először is minden tinédzser a legszigorúbb tartalomszabályozási beállításokat kapja alapértelmezetten a közösségi alkalmazásokban, és a több keresési kifejezést is letiltanak számukra az Instagramon – mondta Meta egy blogbejegyzésében. A lépésektől azt reméli a cég, hogy a tinédzserek nehezebben férhetnek hozzá öngyilkossággal, önkárosítással, étkezési zavarokkal kapcsolatos tartalmakhoz a keresés és felfedezés funkciókon keresztül.

A Metára az Egyesült Államok és Európa hatóságai is nyomást helyeznek, a céggel szemben megfogalmazott komoly vád, hogy alkalmazásai függőséget okoznak és használatuk negatívan befolyásolják a fiatalok mentális egészségét. Az Egyesült Államok 42 államának főügyészei tavaly októberben indítottak pert a Meta ellen, miután a kormányzati végrehajtók alaposabban megvizsgálták, hogy a Facebook és az Instagram közösségi platformok funkciói esetében felmerül-e a szándékosság a kiskorúak számára függőséget okozó funkciók esetében.

tinimeta

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A massachusettsi főügyészség két éve vezette le azt a több állam részvételével folytatott nyomozást, amely az Instagram fiatalokra gyakorolt hatásait próbálta mérni. Ennek előzménye, hogy Frances Haugen egykori Facebook-alkalmazott több kellemetlen részletet is nyilvánosságra hozott volt munkaadójáról, többek közt azzal is vádolta őket, hogy a cég nem vállal kellő mértékben felelősséget a fiatalabb felhasználók mentális egészségére gyakorolt káros hatásokkal kapcsolatban. A szenátus albizottságának tavaly novemberi vallomásában a Metától szivárogtató Arturo Bejar pedig aztt mondta a törvényhozóknak, hogy a vállalat tisztában volt azzal, hogy termékei milyen károkat okoznak a fiatal felhasználóknak, de nem tette meg a megfelelő lépéseket a problémák orvoslására.

 A Meta tagadja, hogy platformja káros lenne, és az Amerikai Pszichológiai Társaság tavaly  májusban kiadott jelentésére hivatkozik, amelyben arra a következtetésre jutottak a kutatók, hogy "a közösségi média használata önmagában nem előnyös vagy káros a fiatalok számára". Az állami végrehajtók szerint azonban a tizenévesek mentális egészségének meredek hanyatlása már napi egy óra közösségimédia-használat után látható, és együtt jár az önbecsülés csökkenésével, valamint erősíti a hajlamot a depresszióra, ráadásul nem csak a rövidtávú, de hosszútávú pszichológiai kockázatokat is mérlegelni kell.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 2. 20:14

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.