:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. január 8. 12:51

Újratelepíteni sem lehet majd a WordPad-et

Közel három évtizedig volt a Windows egyik alapprogramja a WordPad, de a Windows 11 előzetes 26020-as verziója már nem tartalmazza az alkalmazást, amit később újratelepíteni sem lehet. Elkezdődött hát a tényleges kivezetés, a cégtől kissé szokatlanul agresszív módon.

Pár hónapja lehetett először hallani róla, hogy a Microsoft a jövőben nem fogja a Windows asztali operációs rendszerhez mellékelni a WordPad szövegszerkesztőt, de a Windows 11 legújabb előzetesének változásait listázó napló szerint ez a folyamat sokkal hamarabb és agresszívebben fog megtörténni, mint az sejteni lehetett. Mivel még csak az előzetes, a Windows 11 Insider programban résztvevők számára érhető el a build, a felhasználóknak van némi idejük a változások érkezéséig, mivel a Beta és a Dev csatornákon is át kell mennie a frissítésnek, mielőtt stabil kiadásként elérhetővé válik a szélesebb felhasználói rétegnek.

A Windows 11 előzetes 26020-as verziója azt mutatja, hogy a stabil kiadás elérhetővé válásától kezdődően a WordPad már nem települ az eszközökre alapprogramként, egy egyelőre ismeretlen dátumtól kezdve pedig az alkalmazást teljesen eltávolítják majd a rendszerből a következő frissítések - később újra sem lehet telepíteni a Microsoft által elavultnak hívott Windows-funkciót.

wordpad_kiemelt

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Microsoft eddig általában finomabban vált meg a beépített alkalmazásoktól, visszamenőleg nem „törölte le” azokat, és hosszabb ideig adott volt a lehetőség az utólagos telepítésre. A várakozásoknak megfelelően a People alkalmazás sem lesz a rendszer része a jövőben, ahogy a Steps Recorder sem kap több frissítést.  

A WordPad ugyan az utóbbi években kapott pár apróbb frissítést, de jelentősebben nem változott a funkcionalitása, miközben jócskán elhaladtak mellette fejlettségben az egyéb alternatív szoftverek. Az 1995-ben bemutatkozott alapprogram megjelenése óta az asztali rendszer minden kiadásában elérhető volt, és bár történelmi jelentősége nem megkérdőjelezhető, mára  igencsak elavulttá vált. A cég megjegyzi, hogy a Microsoft Word és a Notepad (Jegyzettömb) továbbra is él és virul, a WordPad helyett azokat lehet használni.

A szerkesztő azok számára jelentett ingyenes és egyszerű megoldást, akik egy könnyen kezelhető, formázott szöveges formátumokat kezelő programot szerettek volna segítségül hívni a mindennapokban a .DOC, .RTF és más népszerű fájlformátumokkal való dolgozáshoz, illetve előnyeként lehet említeni, hogy képes megbirkózni a Word állományok írásával és olvasásával, és a felhőalapú szolgáltatások korában sem igényel online kapcsolatot a használata.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 22:38

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.