:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. szeptember 4. 11:46

28 éves Windows-programot búcsúztat a Microsoft

A Microsoft Word, vagy a Notepad programokat ajánlja a cég az 1995 óta terelgetett WordPad helyett, amit közel három évtizeddel bemutatása után nyugdíjazni készül, többé nem lesz a Windows alapprogramja.

A Microsoft a jövőben nem fogja asztali operációs rendszeréhez mellékelni a WordPad szövegszerkesztőt, ami ugyan az utóbbi években kapott pár apróbb frissítést, de jelentősebben nem változott a funkcionalitása, miközben jócskán elhaladtak mellette fejlettségben az egyéb alternatív szoftverek. Az 1995-ben bemutatkozott alapprogram megjelenése óta az asztali rendszer minden kiadásában elérhető volt, és bár történelmi jelentősége nem megkérdőjelezhető, mára  igencsak elavulttá vált.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A szerkesztő azok számára jelentett ingyenes és egyszerű megoldást, akik egy könnyen kezelhető, formázott szöveges formátumokat kezelő programot szerettek volna segítségül hívni a mindennapokban a .DOC, .RTF és más népszerű fájlformátumokkal való dolgozáshoz, illetve előnyeként lehetett említeni, hogy képes megbirkózni a Word állományok írásával és olvasásával.

Idővel azonban egyre többek számára váltak elérhetővé a különféle felhős szerkesztőprogramok, akár az Office webalkalmazáson keresztül. Az internetkapcsolatot nem igénylő, eszközre telepített szoftverek mezőnyében pedig sorra bukkantak fel a nyílt forráskódú programcsomagok, mint például a LibreOffice.  

A cég megjegyzi, hogy a Microsoft Word és a Notepad (Jegyzettömb) továbbra is él és virul, a WordPad helyett azokat lehet használni, bár előbbi fizetős program.

wordpad

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 4. 20:32

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.