Szerző: Koi Tamás

2023. október 25. 13:54

Negyvenéves lett a Word

Negyven évvel ezelőtt ezen a napon jelent meg a világ legnépszerűbb számítógépes szövegszerkesztőjének nulladik verziója.

A Microsoft 1981-ben határozta el, hogy szövegek szerkesztésére specializált szoftverrel kíván előrukkolni, amihez gyorsan meg is szerezte magának a magyar származású szakembert, Charles Simonyi-t, aki akkoriban Bravo néven fejlesztette az első, grafikus interfésszel rendelkező szövegszerkesztőt. Simonyi egy korábbi Xerox-alkalmazottal, Richard Brodie-val közösen tette le a mai Word alapjait pontosan 40 éve, 1983. október 25-én.

Az ős-Word, vagy a nulladik verzió még más néven futott, a Multi-Tool Word Xenix és MS-DOS környezetben működött, de még ugyanebben az évben elkészült az első windowsos demó is belőle, mely az operációs rendszer egy korai, megjelenés előtti verzióján futott.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A Multi-Tool Word megjelenése egy másik mérföldkövet is elhozott, hiszen 1983 novemberében a demováltozatot a PC World magazin lemezmellékleteként terjesztették, ami az első, papírmagazinhoz mellékelt adathordozó lett a történelemben.

A ma is használt Word első windowsos verziója, a Word for Windows 1.0 végül csak hosszú évekkel később, 1989-ben készült el, ám részben brutális, 498 dolláros ára miatt szinte a kutyának sem kellett. Az újabb Windows-verziókkal együtt érkező új kiadások aztán fokozatosan egyre nagyobb felhasználói körben tették népszerűvé a világ legismertebb szövegszerkesztőjét, melynek utolsó MS DOS-os verziója, a Word 6.0 1993-ban jelent meg.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

GENERATÍV

0

A Stack Overflow adataival okosodik a ChatGPT

2024. május 9. 14:00

A Google után a másik legmeghatározóbb piaci szereplővel is együttműködést írt alá a világ legnagyobb fejlesztői közösségi platformja.