Szerző: Koi Tamás

2023. október 25. 13:54

Negyvenéves lett a Word

Negyven évvel ezelőtt ezen a napon jelent meg a világ legnépszerűbb számítógépes szövegszerkesztőjének nulladik verziója.

A Microsoft 1981-ben határozta el, hogy szövegek szerkesztésére specializált szoftverrel kíván előrukkolni, amihez gyorsan meg is szerezte magának a magyar származású szakembert, Charles Simonyi-t, aki akkoriban Bravo néven fejlesztette az első, grafikus interfésszel rendelkező szövegszerkesztőt. Simonyi egy korábbi Xerox-alkalmazottal, Richard Brodie-val közösen tette le a mai Word alapjait pontosan 40 éve, 1983. október 25-én.

Az ős-Word, vagy a nulladik verzió még más néven futott, a Multi-Tool Word Xenix és MS-DOS környezetben működött, de még ugyanebben az évben elkészült az első windowsos demó is belőle, mely az operációs rendszer egy korai, megjelenés előtti verzióján futott.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

A Multi-Tool Word megjelenése egy másik mérföldkövet is elhozott, hiszen 1983 novemberében a demováltozatot a PC World magazin lemezmellékleteként terjesztették, ami az első, papírmagazinhoz mellékelt adathordozó lett a történelemben.

A ma is használt Word első windowsos verziója, a Word for Windows 1.0 végül csak hosszú évekkel később, 1989-ben készült el, ám részben brutális, 498 dolláros ára miatt szinte a kutyának sem kellett. Az újabb Windows-verziókkal együtt érkező új kiadások aztán fokozatosan egyre nagyobb felhasználói körben tették népszerűvé a világ legismertebb szövegszerkesztőjét, melynek utolsó MS DOS-os verziója, a Word 6.0 1993-ban jelent meg.

a címlapról