Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. január 3. 11:29

Elindult a Nemzeti Virtuális Tér

A korábbi bejelentések szerint a "nemzeti VPN-ként" is említett szolgáltatás a „magyar adat- és ügyintézési rendszerekhez, és a közszolgálati médiához való, külföldről történő technikai elérést biztosítja - a közzétett tájékoztató szerint egyszerre legfeljebb 5000 felhasználónak.

Január elsejével elindult a tavaly nyáron bejelentett Nemzeti Virtuális Tér tesztidőszaka, amivel regisztrációt követően a felhasználók külföldről is hozzáférhetnek az állami szolgáltatásokhoz és közszolgálati adásokhoz. A tesztüzem időszakában egyelőre funkcionalitásban nem bővelkedik a felület, csak a közszolgálati média, így az M1, M2, M4 Sport, M5, Duna és Duna World csatornáinak online tartalmai érhetők el.

Bizonyos korlátozásokkal is számolni kell: a szolgáltatás tájékoztatója szót ejt a kapacitásról is: egy időben legfeljebb 5000 felhasználó használhatja a felületet. Emellett a dedikált mobilalkalmazás, amit „Nemzeti Virtuális Tér” néven kellene keresni a digitális áruházakban, a jelek szerint egyelőre nem elérhető, de a feltételek már olvashatók, miszerint Android 9.0/ iOS 15.0 vagy ezeknél frissebb operációs rendszerekre várható.

nemzeti

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A tájékoztató szerint a Digitális Közszolgáltató által lefolytatott közbeszerzési eljárásban kötött szerződés teljesítése érdekében a 4iG Nyilvánosan Működő Részvénytársaság a nemzeti virtuális felület szolgáltatója.

A külföldön tartózkodó természetes személyeknek a magyarorszag.hu-n, Központi Azonosítási Ügynökön keresztül történt azonosítást követően kell jelezniük szándékukat a szolgáltatás igénybevételére. Utána regisztrációt követően egy egyedi azonosítóval Magyarország határain kívül  férhetnek hozzá a Nemzeti Virtuális Tér információs portálon elérhető médiatartalmakhoz, ami „lehetővé teszi a Felhasználók számára, hogy a hálózaton keresztül úgy küldjenek és fogadjanak adatokat, mintha számítógépeik közvetlenül kapcsolódnának a helyi hálózathoz, jelen esetben mintha a külföldön tartózkodó személyek Magyarországon lennének. A VPN-en keresztülmenő adatok a titkosítás miatt nem láthatók az eredeti hálózaton" - írja a tájékoztató.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról