Szerző: Koi Tamás

2023. november 13. 10:41

Szétválasztja távközlési cégeinek funkcióit a 4iG

Strukturális átalakítást hajt végre távközlési érdekeltségeinél a 4iG Csoport, mely a jövőben nemzetközi minták alapján külön vállalatokká alakítja a kereskedelmi és az infrastruktúra-tevékenységet.

Korábban ismertetett törekvésének megfelelően, a párhuzamosságok megszüntetése, a bevétel- és költségoldali szinergiák tökéletes kihasználása, illetve az érték- és a versenyképesség növelése érdekében átfogó átalakítási program megvalósítását jelentette be ma a 4iG Csoport.

A program alapja az a nemzetközi telekommunikációs piacokon alkalmazott strukturális szeparáció, amely a tőkebevonás érdekében az üzleti-kereskedelmi tevékenység és az infrastruktúra szétválasztását, önálló cégekbe szervezését jelenti. A kiszervezés nem csak a cég mobilos infrastruktúráját érinti, hanem a vezetékes távközlési hálózatot is, mellyel az előbbivel ellentétben eddig relatíve kevesen foglalkoztak Európában.

A 4iG az elmúlt évek intenzív akvizíciós politikájával összesen négy távközlési cégben szerzett többségi tulajdont (ahol nem egyedi tulajdonos, ott kivétel nélkül az állam a tulajdonostárs), ezek a megszerzésük sorrendjében az Invitech ICT Services és leányvállalatai, a Digi Távközési Kft. és leányvállalatai, az Antenna Hungária Zrt. és a Vodafone Magyarország Zrt.

A fenti cégekkel kiterjedt optikai gerinchálózati infrastruktúra, menedzselt bérelt vonali és műholdas adatátviteli megoldások, illetve HFC- és FTTH-alapú pont-végponti vezetékes infrastruktúra valamint két mobilhálózat került a 4iG tulajdonába.

optical_cables_3

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

Ez utóbbiak közül a cég az egyiket, a Digi mobilhálózatát már tavasszal eladta az állami tulajdonú Pro-M Zrt-nek, mely a készenléti szervek számára épít ki rajta szélessávú zárt adatátviteli szolgáltatást.

A Vodafone esetében az aktív infrastruktúra-elemek felett rendelkezik a társaság, miután a Vodafone Csoport még a magyar leányvállalat felvásárlását megelőzően kiszervezte a passzív hálózati elemeket (tornyok, antennatartó szerkezetek stb.) a Vantage Towers nevű toronycégbe, melynek tulajdoni viszonyai azóta is változatlanok.

Hasonló strukturaváltást hajtott végre 2020-ban a Yettel Magyarország többségi tulajdonosa, a PPF Csoport, mely a CETIN nevű toronycégbe szervezte ki a a szolgáltató maghálózatát leszámítva a teljes mobilhálózati infrastruktúrát, beleértve az aktív és passzív elemeket.

A 4iG közleménye szerint a transzformáció lehetőséget teremt a hálózati- és mobilinfrastruktúra kisebbségi üzletrészének értékesítésére, a cégcsoport versenyképességének fokozására, a hitelállomány csökkentésére, ennek köszönhetően pedig további növekedésre, jelentős infrastrukturális fejlesztések megvalósítására, illetve a legmodernebb technológiák korai alkalmazására is. 

A menedzsment előzetes becslése szerint a strukturális szeparáció 400 milliárd forintot meghaladó cégérték-növekedést eredményezhet.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról