Szerzők: Koi Tamás, Batiz Eszter

2023. augusztus 10. 11:36

Hatalmasat kaszál Kínán az Nvidia

A kereskedelmi háború a tetőfokán az Egyesült Államok és Kína között, ennek ellenére is óriási értékben áramlik az amerikai technológia a nagy kínai technológiai óriások felé.

A nagy kínai internetes techóriások igyekeznek minden kínálkozó alkalmat megragadni arra, hogy a lehető legnagyobb mennyiségben vásároljanak olyan gyorsítóchipeket a szegmens egyeduralkodójának számító Nvidia-tól, melyet fejlett MI-rendszerekhez tudnak a jövőben használni. Miközben az amerikai exporttilalmi korlátozások rendkívül nehéz helyzetbe hoznak kínaiak mellett amerikai cégeket is, az amerikai chipgyártó egy éven belül ötmilliárd dollár értékű megrendelést kapott az országból.

A Financial Times szerdai riportja szerint a Baidu, a ByteDance, a Tencent és az Alibaba csak idén egymilliárd dollár értékű MI-célprocesszort kap majd az Nvidiától, jövőre pedig a volumen négyszeresét. A megrendelés leadásának időzítése kulcsfontosságú jelentőséggel bír, miután a Biden-adminisztráció júniusban jelezte, hogy az MI-megoldásokhoz szánt amerikai technológiák exportját tovább kívánja szigorítani.

a800

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

Egy tavaly októberben bevezetett exportellenőrzési intézkedés nyomán a kínai vásárlók eleve csak egy bizonyos teljesítményküszöb alatti megoldásokat vásárolhatnak az amerikai gyártótól - az Nvidia erre válaszul készítette el a kifejezetten a kínai piacra szánt A800-as chipet, mely a globálisan széles körben használt A100 lebutított alternatívájává vált.

Az októberi intézkedéseket bennfentes források szerint a jövőben úgy bővítené ki az Egyesült Államok, hogy az a továbbiakban az A800-hoz hasonló megoldások szállítását is kizárná kínai entitásoknak.

Eközben Joe Biden elnök újabb korlátozó intézkedésekről szóló elnöki rendeletet írt alá a hét közepén, mely az amerikai tőkebeáramlást minden eddiginél szigorúbban korlátozza a kínai technológiai iparba, elsősorban a chiptervezéshez, a kvantumtechnológiához és az MI-rendszerekhez köthető területeken működő cégek irányába.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

GENERATÍV

0

A Stack Overflow adataival okosodik a ChatGPT

2024. május 9. 14:00

A Google után a másik legmeghatározóbb piaci szereplővel is együttműködést írt alá a világ legnagyobb fejlesztői közösségi platformja.