:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. december 27. 10:14

Dedikált Copilot app jött Androidra

Különálló alkalmazás formájában megérkezett a Bing Chat utódja, ami a webes és asztali verzióban elérhető funkcionalitást kínálja, tehát a csevegés mellett többek közt a képgenerálást is támogatja.

A Microsoft különösebb csinadratta nélkül tette elérhetővé adroidos készülékekre a különálló Copilot alkalmazást, így a Google Play áruházon keresztül már többek közt a magyar felhasználók is beszerezhetik az MI-alapú másodpilótát. A redmondi szoftverfejlesztő az ünnepek alatt nem volt valami bőszavú, mivel a Copilot app már közel egy hete letölthető - szúrták ki a lapok. Az iOS-es verzióra a jelek szerint még várni kell, az iPhone-ok használói egyelőre böngészőn keresztül, illetve a Bing alkalmazással érik el a csevegőasszisztenst.

A Microsoft Copilot app képességeiben a ChatGPT chatbothoz hasonlít, a párbeszédeken túl képgenerálási funkciót is kapott a DALL-E 3 integrációjával, illetve e-mailek és dokumentumok szövegezésében segíti a felhasználókat. A felhasználási módok listája persze hosszú, az egyszerűbb grafikai munkák elkészítése mellett a tartalomgyártásban, hosszabb szövegek összefoglalásában is hasznos eszköz. 

Az app nagy előnye, hogy ingyen használható vele az OpenAI legújabb GPT-4 modellje, amiért a ChatGPT esetében már fizetni kell. Korábban a Bing appon belül, Bing Chat néven lehet használni a generatív csevegőt, de ezzel a dedikált appal már nem jár a Bing többi járulékos funkciója, például az időjárásjelentés, vagy a válogatott hírek, lényegében a chatboton túli körítést fejtette le a Microsoft.

copilot_illu

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

Az alkalmazás megjelenését egy hónapja megelőzte, hogy a Microsoft a Bing Chat márkanévvel felhagyva a szolgáltatást átnevezte Copilotra,  ezzel együtt a chatbotot használhatóvá tette a copilot.microsoft.com dedikált domain alatt, amely speciális csevegési felületet biztosít Microsoft Edge vagy Chrome böngészőn keresztül.

Az átnevezéssel a Bing Chat hivatalosan is a „Copilot” brand alá került, aminek első tagja a 2021-ben, GitHubon megjelenő kódolóasszisztens volt. Idén márciusban a redmondi cég bejelentette a Dynamics 365 Copilot, Copilot in Windows, Microsoft Security Copilot és a Microsoft 365 Copilot termékeket, a Bing Chat pedig egyszerűen csak Microsoft Copilottá alakul, tehát már a sokadik Copilot szolgáltatást kell észben tartani.

A redmondi cég bejegyzése szerint a cél nem a felhasználók összevazarása, hanem az újgenerációs MI-alapú termékek egységesítése, ami idővel egy olyan Copilot termékben fog kiteljesedeni, ami „mindenki számára elérhető lesz mindenféle feladathoz”. Azt egyelőre nehéz elképzelni, hogy a gyakorlatban ez mit jelent majd, mert egyelőre minden „másodpilóta” más-más feladatokat hajt végre különböző környezetekben.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 4. 23:00

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.