Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. november 3. 11:39

Már egymilliónál több fejlesztő fizet a GitHub Copilotért

Majdnem felével nőtt a GitHub kódkiegészítő szolgáltatására előfizető ügyfelek száma az előző negyedévhez képest, a cég pedig cáfolja a korábbi híreszteléseket, miszerint rengeteg pénzt bukik a generatív szolgáltatásokon.

Satya Nadella Microsoft vezérigazgató a legutóbbi negyedéves eredmények apropóján bejelentette, hogy a GitHub Copilot szolgáltatás fizető ügyfeleinek száma 40 százalékkal ugrott meg  az előző negyedévhez képest. Számokban ez azt jelenti, hogy a kódolóasszisztens használatáért már több mint egymillióan fizetnek havonta a cégnek.

Az ugrás egyik lehetséges oka, hogy a GitHub Copilot Chat néven ismert interaktív felület bevezetésével a korábbinál is egyszerűbbé vált a kódkiegészítő használata, ami ezen felül a hibakeresésben és a programtervezésben is segít. A redmondi cég tájékoztatása szerint a Copilotot világszerte több mint 37 ezer szervezet és vállalat használja, köztük olyan nagy nevek, mint a Shopify, a PwC adótanácsadó vagy a Maersk szállítmányozási cég.

Az elemzők arra számítanak, hogy a Microsoft számára komoly pénzügyi megtérülést hoz az OpenAI startuppal kötött partnerség, és a vállalkozásba befektetett több mint tízmilliárd dollár, egyesek szerint a lépés egy napon százmilliárd dollárt érhet a Microsoft számára.

ms_kódolás

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A GitHub Copilot jelenleg két előfizetési csomagot kínál – az Egyéni csomag ára havi 10 dollárba (vagy évi 100 dollárba), az üzleti szint pedig felhasználónként havi 19 dollárba kerül, így a szolgáltatás elérhető mind az egyéni fejlesztők, mint a vállalkozások számára.

Más kérdés, hogy a rengeteg erőforrást fogyasztó generatív szolgáltatások mennyire viselik meg a cégek pénztárcáját. A Microsoft átlagosan több mint 20 dollárt veszített havonta felhasználónként 2023-ban, egyes kiugró esetekben akár 80 dollárba is kerül egy-egy ügyfél – írta nemrég a Wall Street Journal közeli forrásokra hivatkozva. Összesen 1,5 millió felhasználót nézve ez jelentős havi veszteséget jelenthet a GitHub számára. Mario Rodriguez pénzügyi vezető a cikk publikálása után azonban megtámadta a pénzügyi veszteségekre vonatkozó állításokat, és közölte, hogy a GitHub Copilot éves szinten 100 millió dollár bevételt termel.

A StackOverflow júniusban közzétett, éves felmérése szerint egyre elfogadottabbá válik az iparban, hogy a fejlesztők nyelvi modellekre építő kódolóasszisztenseket alkalmaznak a produktivitásuk növelésének céljából, a legnépszerűbb fejlesztői eszköz a GitHub Copilot, amit a válaszadók 55 százaléka használt, ezt követi a Tabnine (13 százalék) és az AWS CodeWhisperer (5 százalék). 

A GitHub és az OpenAI közösen fejlesztett kódolási asszisztense valós időben tesz javaslatokat a következő programsor megírására, az addig begépelt kódok alapján, de a GitHub hangsúlyozza, hogy a Codex modellen alapuló Copilot nem tudná kiváltani a fejlesztőket, mivel csak ismétlődő kódmintázatok visszaadására képes. Akár például a logikát bemutató komment alapján javasol egy kódszintű megoldást a fejlesztőnek. Ez főként a kezdő programozók vagy az új programozási nyelv használatába éppen csak belekezdő fejlesztőknek lehet hasznos a cég magyarázata szerint. Ezekben az esetekben is ellenőrizni és tesztelni kell a generált kódokat, mivel azoknak működését vagy értelmét a GitHub nem garantálja.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról