:

Szerző: Koi Tamás

2023. december 20. 12:49

Felnőtt oldalak kerültek az EU célkeresztjébe

Újabb online szolgáltatásokra terjesztette ki az Európai Bizottság az idén kötelezően alkalmazandóvá vált, digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály, a Digital Services Act (DSA) szigorúbb feltételeit. A listára most először kerültek fel nagy forgalmú felnőtt oldalak.

Mostantól három, felnőtt tartalmakat közvetítő online szolgáltatásra is kiterjed az Európai Unió digitális szolgáltatások működését szabályozó jogszabályi keretrendszere, a Digital Services Act (DSA) szigorúbb elbírálási fokozata, jelentette be ma az X-en Thierry Breton, jogszabály megalkotásában tevékenyen részt vevő uniós biztos.

Az úgynevezett nagyon nagy vagy meghatározó online platformok körét meghatározott metrikák, de leginkább az elért felhasználószám alapján határozza meg a jogszabály - ezt a küszöböt lépte most át a Pornhub, a Stripchat és az XVideos, ezzel a DSA szigorúbb obligációinak hatálya alá immár 22 cég illetve szolgáltatás tartozik, közülük a most besorolt három szolgáltatások az elsők, melyek kifejezetten felnőtt tartalmakat közvetítenek.

pornhub_billboard

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

Az Európai Bizottság április 25-én hozta nyilvánosságra azt az akkor még 19 cégből, illetve szolgáltatásból álló listát, melyek a DSA-ban foglaltak szerint méretükből fakadóan a kiemelt státuszt kapnak, így velük szemben szemben egy sor komoly kötelezettség és tiltás is megfogalmazódik, illetve általában véve ezen cégek ellenőrzése és szankcionálása más keretek közt zajlik majd, mint a kisebb piaci szereplőké.

A plusz kötelezettségek között szerepel egyebek mellett a fiatalkorúak védelme illetve a nemi, vallási, etnikai és egyéb hovatartozásokhoz kötődő bármilyen hátrányos megkülönböztetés kiszűrése, ami egy felnőtt oldal számára összességében különösen nagy kihívást jelenthet. 

A Reuters megjegyzi, hogy bár a DSA 45 millió aktív európai felhasználónál húzza meg azt a határt, ahol a szigorúbb szabályok hatályba lépnek, a Pornhubot mégis beemelték ebbe a körbe, dacára annak, hogy júliusban 33 millió átlagos havi felhasználót jelentett a Bizottságnak. Bennfentes források szerint ugyanakkor a Bizottság nem kizárólag a szolgáltató által jelentett számokra hagyatkozhat a kijelölési eljárás során, hanem harmadik féltől származó adatokra.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 4. 13:22

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.