:

Szerző: Koi Tamás

2023. december 18. 12:21

Régi-új kérője akad a Vodafone olasz leányvállalatának

Újból nekifut a Vodafone Csoport olaszországi leányvállalatának legalább részbeni megszerzésének a francia Iliad SA, melyet egyszer más kikosarazott a brit cégcsoport, a mostani, új ajánlat azonban más megközelítésből indul.

Folytatódik a Vodafone Csoport európai portfóliójának átalakítása, így a spanyol leányvállalat eladását követően továbbra is kérdéses az olasz érdekeltség jövője, melyért évek óta állnak sorban a kérők. Most az olasz mobilpiac egyik szereplője, a francia kézben lévő Iliad tett (ismételten) ajánlatot a brit cégcsoportnak, ám a cégnél felvásárlás helyett ugyanakkor ezúttal a vegyesvállalat működtetéséről próbálják meggyőzni a briteket.

A francia fél által ismertetett ajánlat szerint az így létrejövő vegyesvállalatban 50-50 százalékos tulajdonrészt képviselne a Vodafone Csoport és az Iliad SA, amiért cserébe a brit cégcsoportot 6,5 milliárd eurónyi készpénz és további kétmilliárd eurónyi kedvező feltételű kölcsön illetné meg az anyavállalatot - írja riportjában a Reuters.

xavier_niel
xavier niel, az iliad tulajdonosa

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A helyi milliárdos, Xavier Niel többségi tulajdonában lévő Iliad 2018 óta van jelen az olasz mobilpiacon, ahol kihívó szereplőként komoly versenyre késztette a Vodafone helyi leányvállalata mellett az egykori állami monopóliumból átalakult Telecom Italia-t. A cég tavaly egyszer már tett egy konkrét, 11,25 milliárd euróról szóló felvásárlási javaslatot a brit cégcsoportnak, ám akkor a Vodafone úgy értékelte, hogy a tranzakció abban a formában sem a befektetők, sem a piac érdekeit nem szolgálná.

Niel egyébként a Vodafone Csoportban is rendelkezik egy kisebb, nem egészen 3%-ot elérő tulajdonrésszel, ezzel az arab Etisalat mellett a cégcsoport egyik legnagyobb önálló részvényese is egyben.

A Vodafone Csoport legutóbb október 31-én hozott fajsúlyos döntést az európai leányvállalatokat érintően, amikor ötmilliárd euróért eladta a spanyol fiókcégét a Zegona Communications nevű befektetői csoportnak.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 6. 11:09

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.