Szerző: Koi Tamás

2023. április 28. 13:12

Francia kézbe kerülhet több Vodafone-leányvállalat

Tovább kerülgeti egymást a Vodafone Csoport és a francia Iliad SA, mely amellett, hogy kisebbségi tulajdonrészt képvisel a brit multiban, továbbra sem adta fel azon korábbi tervét, hogy konkrét Vodafone leányvállalatok felett irányítást szerezzen.

A hét végén véglegesítették pozíciójában a brit Vodafone Csoport vezérigazgatóját, Margherita Della Valle-t, aki az előző vezető, Nick Read után ideiglenes jelleggel kapta meg a kormányt az utóbbi időben meglehetősen hányattatott sorsú multinál. Bennfentes információk szerint ezzel fontos akadály hárult el azelől, hogy a cégcsoport lezárjon több, egyes érdekeltségeinek értékesítésével összefüggő elvarratlan szálat.

A Bloomberg névtelen forrásai szerint hónapokkal ezelőtt újrakezdődtek a tárgyalások a Vodafone és a francia Iliad SA között, miután utóbbi többségi tulajdonosa, Xavier Niel milliárdos tavaly ősszel az egész cégcsoportban 2,5%-os részesedést vásárolt.

vodafone_logo

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A források szerint a tárgyalások tétje, hogy az Iliad többségi tulajdont szerez-e egy vagy több Vodafone leányvállalatban, így elsősorban az olasz érdekeltségben, a Vodafone Italia-ban, melyre egyszer már ajánlatot tettek a franciák, ám az akkori, több mint 11 milliárd eurós vételárat tartalmazó csomagról a brit cégcsoport úgy vélekedett, hogy a tranzakció abban a formában sem a befektetők, sem a piac érdekeit nem szolgálná.

Az Iliad mobilszolgáltatóként maga is jelen van az olasz piacon, ahol 2018-as megjelenésével, diszruptív szereplőként komoly árversenyre késztette a helyi szereplőket, köztük az egykori állami monopólium utódját, a Telecom Italia-t.

Időközben folyosói pletyka szintjén felmerült, hogy a Vodafone a spanyol leányvállalattól is megválna, hogy pénzügyi helyzetén javítani tudjon elsősorban az adósságállomány csökkentésével. A cégcsoport legutóbb - még Nick Read vezetésével - éppen a magyar leányvállalat értékesítését vitte végig - ez a tranzakció 1,7 milliárd eurót hozott az operátor konyhájára, ugyanakkor már ekkor nyilvánvalóvá vált, hogy a cég értékesítési hulláma ezen a ponton nem áll meg, az ideiglenes vezetés ideje alatt ugyanakkor nem feltétlenül bizonyult volna szerencsésnek újabb, nagyobb értékű tranzakciókat bejelenteni.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról