Szerző: Koi Tamás

2023. február 14. 10:11

Bevásárolta magát a kábelcowboy a Vodafone-ba

Bevásárolta magát az amerikai Liberty Global a brit Vodafone Csoportba, a kábelcowboynak is becézett milliárdos, John Malone cége ezzel a brit társaság harmadik legnagyobb befektetőjévé vált.

Közel 5%-nyi piacrészt vásárolt a brit Vodafone Csoportból az egyik legnagyobb amerikai kábelszolgáltató, az Európában több piacon is jelen lévő Liberty Global - jelentette be a társaság hétfőn. A vásárlás kapcsán a kábelcég felsővezetése kijelentette, a Vodafone-t messze az értéke alatt jegyzik jelenleg a tőzsdén, egyben kizárta, hogy többségi tulajdonszerzésben vagy felvásárlásban gondolkodna a menedzsment.

A Liberty Global ezzel egyben a harmadik legnagyobb befektetőjévé is vált a Vodafone Csoportnak az Etisalat (e&) és az amerikai BlackRock befektetői csoport mellett.

malone
john malone, a liberty global tulajdonosa (fotó: bloomberg)

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Liberty Global egyben a többségi tulajdonosa a brit Virgin Media O2-nek, mely közvetlen versenytársa a Vodafone-nak a honi piacon, illetve jelen van Belgiumban, Svájcban, Írországban és Szlovákiában, valamint Hollandiában is. Utóbbi piacon vegyesvállalatot is üzemeltet a két cég Vodafone Ziggo néven.

Az amerikai kábeltársaságnak és a brit mobilszolgáltatónak az európai piacot érintő konvergens folyamatok terén is van közös múltja, így a Vodafone 2019-ben felvásárolta a Liberty Global négy helyi leányvállalatát, Németországban, Csehországban, Romániában és Magyarországon. A Vodafone január végén hazánkból kivonult, átadva a magyar távközlési érdekeltséget a 4iG Nyrt-nek és a magyar államnak - az 1,7 milliárd eurós értéken záruló üzlet az utóbbi évek legnagyobb volumenű eszközértékesítése volt a cégcsoportnak.

Az így összesen 21 országban jelen lévő Vodafone Csoport eddigi fennállásának egyik legnagyobb krízisét éli, ami több nagybefektető bizalmának elvesztésével, illetve a felsővezetés lecserélésével járt nemrég.

Mike Fries, a Liberty Global vezérigazgatója ugyanakkor közölte, az amerikai multi komoly lehetőséget lát a befektetésben, miután a Vodafone tőzsdei értéke jelenleg egyáltalán nem tükrözi az operáció hosszútávú kilátásait.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról