Szerző: Koi Tamás

2023. november 10. 09:50

Újabb fordulat jöhet az Apple uniós adóelkerülési ügyében

Könnyen lehet, hogy végül mégis marad minden az eredeti, 2016-os bizottsági határozatban foglaltak szerint és az Apple-nek ténylegesen vissza kell majd fizetnie Írország számára a jogosulatlanul igénybe vett adókönnyítéseket, visszatérítéseket.

Számos eljárásjogi hibát vétett az Európai Bíróság törvényszéke azon másodfokú eljárás során, melyben semmisnek nyilvánította az Európai Bizottság 2016-ban hozott arról szóló határozatát, hogy az Apple-nek vissza kell fizetnie Írország számára az évek alatt jogalap nélkül igénybe vett összes adókedvezményt valamint annak kamatait - összesen több mint 14 milliárd eurót.

Legalábbis ezen az állásponton van az Európai Unió Bíróságának (CJEU) egyik főtanácsnoka, ami ugyan nem kötelezi a feleket semmire, de az ügy végkimenetelét tekintve semmiképpen nem tekinthető jó ómennek.

Az eredeti, 2016-os döntés esetében az Európai Bizottság a lefolytatott, több évig tartó vizsgálat nyomán arra jutott, hogy az Apple által igénybe vett egyedi adóelbírálás meg nem engedett állami segítségnyújtásnak minősül és annak behajtására kötelezte a helyi hatóságot. Bírság ilyen értelemben tehát nem volt, csupán az illegális segítség visszafizetését írta elő a Bizottság.

apple_logo_ireland

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az ügyben két konkrét adóhatósági döntést vett górcső alá a Margrethe Vestager vezette uniós hatóság, amely lehetővé tette az Apple számára, hogy az ír társasági adó megfizetése nélkül, gyakorlatilag átutalja azt az EU-n kívüli leányvállalatának.

A Bizottság közleménye szerint a konkrét döntések lehetővé tették, hogy az Apple Sales International 2003-ban befizetett 1 százalékos effektív adókulcsát 2014-re 0,005 százalékra csökkentse - jóval alacsonyabbra, mint amennyit bármelyik ír vállalat fizet. A Törvényszék 2020-as ítélete alapján a perben a Bizottság nem tudta bizonyítani, hogy az ominózus döntések ellentétesek az állami támogatásokról szóló 107. törvénycikk (1) bekezdésével.

Ez utóbbi ítélet a visszadobását, illetve az ügy újratárgyalását javasolta csütörtökön Giovanni Pitruzzella főtanácsnok, aki egyik tagja lehet annak a jellemzően 4-5 főből álló testületnek, melynek javaslatait a CJEU bírái az ítélethozatal során kiemelten figyelembe veszik. A CJEU a következő hónapokban hoz ítéletet a Bizottság kontra Írország és Apple fellebviteli eljárásban.

a címlapról