Szerző: Koi Tamás

2023. október 26. 11:21

181 millió vevőt szolgál ki Európában az Amazon

Kiadta első, az Európai Unió tagországaira vonatkozó működési jelentését a világ legnagyobb e-kereskedője, az Amazon, mely 1998-ban jelent meg a kontinensen és azóta is a legmeghatározóbb e-kereskedelmi cég a régióban.

Európai szabályozói előírásra kiadta első, üzleti működésének átláthatóságát szolgáló jelentését a kontinensre vonatkozóan a világ legnagyobb e-kereskedelmi cége, az Amazon. A jelentésből több részlet is kiderül nem csak arról, hogy a cég hány európai országban van jelen saját áruházzal, illetve összességében országonként hány ügyfelet szolgál ki, hanem arról is, hogy milyen moderációs intézkedéseket foganatosít a rosszindulatú felhasználók (elsősorban csaló eladók) kiszűrése érdekében.

Az 1994-ben alapított vállalat viszonylag korai szakaszban, már 1998-ban megnyitotta első részlegét az Európai Unióban, Németországban, mely azóta is az Amazon legnagyobb piacának számít. Az e-kereskedő havonta átlagosan valamivel több, mint 181 millió vevőt szolgál ki az EU-ban, ebből 60,3 millió német, 38,1 millió olasz, 34,6 millió francia állampolgár - derül ki a jelentésből.

amazon_packages

Apple OFF - de mi lesz a többi techcéggel az autóiparban?

Nem lesz Apple-autó, de már van Xiaomi, és gőzerővel készül a Huawei saját autója is. Mit tudnak ők, amit az Apple nem?

Apple OFF - de mi lesz a többi techcéggel az autóiparban? Nem lesz Apple-autó, de már van Xiaomi, és gőzerővel készül a Huawei saját autója is. Mit tudnak ők, amit az Apple nem?

A riport a kevésbé forgalmasabb európai piacokra is rálátást ad, így többek között a magyar vevők számát is elárulja: hazánkban valamivel több mint 116 ezren vásárolnak átlagosan havonta az Amazonnál, ami nagyjából egy Nyíregyháza méretű város teljes lakosságának felel meg.

A környező országokat tekintve ezzel csak Szlovákiát előzzük meg, a kelet-európai piacon pedig Szlovákia mellett Bulgáriát (nem számítva a magyarnál jóval kisebb lakosságszámú Észtországot, Litvániát és Lettországot).

Az Amazon az EU 21 országában több mint 150 ezer munkavállalót alkalmaz, nagyjából 50 európai városban található irodáiban, illetve 250 helyi logisztikai központjában. A cégnek 15 kutatás-fejlesztési központja is van összesen klienc EU-tagállamban - áll a riportban.

Az év első felében az Amazon csak Európában 274 millió alkalommal kezdeményezett saját hatáskörében intézkedést illegális vagy csaló tartalmak, árucikkek, eladók eltávolítására, és több mint 8800 alkalommal kapott adatbekérést valamelyik uniós hatóságtól egy-egy felhasználóra vonatkozóan.

A digitális szolgáltatások működését szabályozó uniós keretrendszer, a DSA értelmében az Amazon - a többi érintett nagy platformmal együtt - félévente köteles a mostanihoz hasonló publikus jelentéseket kiadni az Európai Unióban.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról