Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. december 13. 13:40

Aprópénzről jelentett a dollármilliárdokat érő OpenAI nonprofit lába

Erős kritikák érik az OpenAI szervezeti struktúráját, miután a szervezet nonprofit ága mindössze 44 485 dollár éves bevételről számolt be adóbevallásában, annak ellenére, hogy profitorientált üzletága valószínűleg milliókat keres a ChatGPT-n.

A magánbefektetők által már 86 milliárd dollárra értékelt OpenAI a ChatGPT felhasználószámán túl nem közöl túl sok hivatalos számot, így meglehetősen nehéz belelátni az egyedi struktúrájú szervezet pénzügyeibe. A legforróbb mesterséges intelligenciával foglalkozó cég bevételekre vonatkozó, legutóbb szolgáltatott adata a csekélyke tavaly befolyt 44 485 dollár, ami az Amerikai Egyesült Államok adóhatósága(IRS) felé benyújtott adózási űrlapból derült ki. A beadvány szerint a nonprofitnak tavaly 1,3 millió dollár kiadása is volt, beleértve a mintegy 400 000 dolláros támogatást, amit a Duke Egyetem kutatásának finanszírozására költött. A bejelentés nem fedi fel az OpenAI ChatGPT-t is kereskedelmi forgalomba hozó for-profit részlegének bevételét.

Az adómentességet igénylő nonprofit szervezeteknek évente kell benyújtaniuk a 990-es nyomtatványt az IRS-hez, amely tájékoztatást nyújt a szervezet pénzügyi tevékenységéről és irányításáról. Az OpenAI nonprofit egysége technikailag mentesül a jövedelemadó fizetése és a 2022-re vonatkozó auditált pénzügyi kimutatások benyújtása alól, mivel nem éri el a jelentési kötelezettséget jelentő 2 millió dolláros küszöbértéket – mindeközben a profitorientált részleg oldala már a 90 milliárd dolláros érték határát súrolja. Az OpenAI utoljára 2017-ben nyújtott be beadványt az államhoz, amikor a bevétele 33,2 millió dollár volt, ez is több 700-szorosa az alapítvány által 2022-re jelentett összegnek.

openaimoney

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A 2015-ben nonprofit szervezetként indult vállalkozás 2019 óta egyedi hibrid struktúrában működik, az úgynevezett „capped-profit” modellben a cég két részből áll: az OpenAI LP profitorientált vállalatból és a non-profit anyavállalatból. Ez a felépítés lehetővé teszi számára, hogy dollármilliárdokat gyűjtsön külső finanszírozás révén, és rendelkezzen a technológiai startupok bizonyos jellemzőivel, például hogy tőkét osszon szét az alkalmazottak számára. 

Az átláthatósági problémák miatt nem világos, hogy az OpenAI profitorientált üzletága mekkora bevételt termel, de a The Information szerint tavaly sikerülhetett elérni a 28 millió dollárt, ami azóta jelentősen nőhetett annak fényében, hogy a ChatGPT-nek megjelent az üzleti verziója is.

Non-profit vagy non-non-profit?


Az OpenAI legfrissebb IRS-bejelentése tovább fokozza a múlt hónapban kirobbant feszültséget, miután az eredeti igazgatótanács puccsot próbált végrehajtani Sam Altman vezető ellen. A testület többek közt a vezető azon törekvését sem nézte jó szemmel, hogy gyors tempóban kerüljenek piacra a fejlesztett kereskedelmi termékek az eddig meg nem oldott biztonsági és etikai problémák ellenére. Egyúttal megkérdőjeleződött az is, hogy az OpenAI folytatható-e egy nonprofit szervezet égisze alatt.

A CNBC által megkérdezett Thad Calabrese, a New York-i Egyetem állami és nonprofit pénzgazdálkodásának professzora szerint az OpenAI jelenlegi státusza zavarba ejtő, és a nonprofitok világában példátlan, valójában már semmi különösebb ok nem lenne rá, hogy a startupként működni kívánó szervezet ragaszkodjon a nonprofit jelzőhöz, konszolidált pénzügyi kimutatások hiányában pedig nem lehetséges átfogó képet kapni a szervezet működéséről.

A nonprofit modell nem teljesen idegen a techszektorban: ott van például a Mozilla Corporation anyavállalatként működő Mozilla Alapítvány, de az OpenAI-jal ellentétben a Mozilla soha nem vett fel pénzt kockázati és vállalati befektetőktől. A szervezet a bevétel nagy részét termékfejlesztésbe fekteti vissza, és egy részét a nonprofit szervezet programjaira fordítja. A Mozilla Alapítvány minden évben közzétesz egy frissített 990-es dokumentumot a honlapján, valamint egy auditált pénzügyi kimutatást és egy alaposabb éves jelentést.

Év elején a Microsoft 10 milliárd dollárt fektetett be az OpenAI-ba, ezzel 49 százalékos részesedést szerezve, de a szervezet akkor kijelentette, hogy a partnerség nem befolyásolja azt, hogy az OpenAI továbbra is teljesen független vállalat az OpenAI Nonprofit szervezet irányítása alatt. 

Friss fejlemény, hogy az OpenAI igazgatótanácsában szavazati joggal nem rendelkező, megfigyelőként belülő Microsoft és a szervezet barátságát nem nézi jó szemmel a brit versenyfelügyelet (CMA) sem. A CMA vizsgálatot tervez indítani annak megállapítására, hogy a két vállalat mennyire került közel egymáshoz, és egy olyan helyzethez, ami már az összeolvadás határait súrolja. A vizsgálat első szakaszának megindítása előtt a felügyelet nyilvános visszajelzéseket gyűjt arról az érdekelt felektől, mennyiben jelenti az OpenAI és a Microsoft "szoros és sokrétű kapcsolata” a két cég "lényegi egyesülését", és hogy a redmondi cégnek mekkora a befolyása az OpenAI felett, a partnerség egyben az irányítás bizonyos mértékű megszerzését eredményezte-e.

A CMA a visszajelzések fényében dönt arról, hogy érdemes-e tovább lépni az ügyben, miután megkapta a szükséges információkat a partnerektől. Amennyiben elindul a tényleges feltáró vizsgálat, több szakasz után azt is eredményezheti, hogy a CMA gyakorlati módosításokat kérjen a páros kapcsolatának megváltoztatására.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

GENERATÍV

0

A Stack Overflow adataival okosodik a ChatGPT

2024. május 9. 14:00

A Google után a másik legmeghatározóbb piaci szereplővel is együttműködést írt alá a világ legnagyobb fejlesztői közösségi platformja.