Szerző: Koi Tamás

2023. november 16. 09:15

Saját nagyságát vitatja a TikTok és a Messenger

Ma jár le az a jogvesztő határidő, amin belül az Európai Unióban a digitális piacokról szóló jogszabály alapján kapuőri státuszt kapott cégek megfellebbezhetik a Bizottság kijelölésről szóló határozatát. Eddig a Meta és a TikTok jelezte, hogy az egyes szolgáltatások a cégek álláspontja szerint nem felelnek meg a szigorúbb elbírálást jelentő kapuőri státusz alapfeltételeinek.

Szerdán a Meta, csütörtökön pedig a ByteDance kezében lévő TikTok jelezte, hogy fellebbezést nyújtott be az ellen a határozat ellen, melyben az Európai Bizottság a digitális piacok szabályozásáról szóló új jogszabály, a Digital Markets Act (DMA) alapján ún. kapuőri státuszba emelte a céget, illetve annak meghatározott platformjait. Az érintett multiknak ma van utoljára lehetőségük rá, hogy fellebbezési jogukkal éljenek.

Az Európai Bizottság a 45 napos felülvizsgálati eljárás után szeptember elején első alkalommal minősített a digitális piacokról szóló jogszabály (DMA) értelmében kapuőrré hat szolgáltatót: az Alphabet, az Amazon, az Apple, a ByteDance, a Meta és a Microsoft cégeket. A minősítés összesen a kapuőrök 22 alapvető platformszolgáltatását érinti.

gateceeper2

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

A Meta platformjai közül a Facebook, az Instagram, a Whatsapp, a Messenger és a Marketplace kapott kapuőri státuszt, ez utóbbi kettő kapcsán jelezte a vállalat, hogy nem ért egyet a Bizottság döntésével, pontos részleteket ugyanakkor azon kívül nem közölt, hogy a jogszabály egyes, a kapuőri státuszra vonatkozó passzusai további tisztázásra szorulnak a cég jogászainak álláspontja szerint.

A ByteDance ezzel szemben azzal érvelt, hogy a TikTok kapuőrnek minősítése éppen a DMA alapvető céljaival megy szembe, mivel a kínai cég szolgáltatása éppen egy olyan kihívó szereplő, mely egyrészt alig öt éve van jelen a piacon, másrészt a közösségi szolgáltatások szegmensében a mai napig kihívó szereplőnek számít, ezt a szerepet azonban elveszítheti, ha kapuőrnek minősítik.

A kínaiak emellett azt is felhozták, hogy a Bizottság tévesen sorolta a kapuőrök közé a TikTokot, mivel az anyacég, a ByteDance forgalmi adatait vette ehhez alapul úgy, hogy a cég üzleti tevékenységének jelentős részét az Európai Unión kívül végzi.

A DMA meghatározta, hogy melyek azok a kritériumok, melyek alapján az adott cégek az EU belső piacát nagy mértékben befolyásolják, így megfogalmazott a jogalkotó bevételi határokat (ez évi 7,5 milliárd euró Európában a megelőző három évben), illetve ügyfélszámot (ez pedig 45 millió átlagos havi felhasználó és/vagy évente több mint tízezer aktív üzleti felhasználó).

A tét relatíve nagy, a kiemelt státusz ugyanis a DMA-ban felsorolt számos többlet kötelezettséget jelent a platformok számára, így egyebek mellett:

  • Többé nem zárhatják be az ügyfeleket/előfizetőket a saját ökoszisztémájukba,
  • Többé nem dönthetnek önkényesen az eszközökre kötelezően, gyárilag telepített és eltávolíthatatlan appokról, továbbá nem írhatják elő, hogy az applikációkat milyen forrásból köteles beszerezni a felhasználó,
  • Nem hozhatják saját platformjaikat és termékeiket helyzetbe a riválisok kárára,
  • Illetve biztosítaniuk kell az általuk kezelt üzenetküldő platformok átjárhatóságát.

A fenti kötelezettségeknek a kapuőri státusz kijelölését követő fél éven belül kötelező megfelelniük az üzemeltetőknek. A jogszabályban foglaltakat megsértő vállalatokra minden eddiginél szigorúbb fellépés és akár az éves, globális árbevétel 10%-át (visszaesőknél 20%-ot) elérő bírság is várhat, extrém esetben pedig strukturális változtatásokat (pl. feldarabolás, egyes részlegek leválasztása) is előírhat a Bizottság a szabályszegőknek.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról