Szerző: Koi Tamás

2022. augusztus 12. 09:19

Egy lépéssel közelebb került a biztonságos Messenger

A Meta csoporthoz tartozó Messenger ugyan a legnépszerűbb chatplatformok közé tartozik, de ezt aligha köszönheti az alap biztonsági funkcióinak. A Messenger biztonsági védvonalai azonban a következő hónapokban teljesen átalakulhatnak, az új funkciók szélesebb körű tesztelését már megkezdte a vállalat.

Ha minden a tervek szerint alakul, a Meta csoporthoz tartozó Messenger platformra egy év múlva rá se lehet majd ismerni, legalábbis ami a rendkívül népszerű szolgáltatás biztonsági hátterét érinti. A cégcsoporthoz tartozó különböző platformok biztonságosabbá tételén a Meta évek óta dolgozik, de a Messenger esetében egyelőre olyan alapvető funkciókkal is adós még, mint az alapértelmezett végponti titkosítás.

A funkció széleskörű bevezetéséhez most egy lépéssel közelebb került az üzemeltető - a Meta tegnap bejelentette, hogy alapértelmezetté tette a végponti titkosítást (angolul end-to-end encryption, azaz E2EE) egyes, kiválasztott felhasználóknál. Esetükben egyes, korábban elindított üzenetfolyamok automatikusan titkosítottá válnak majd, anélkül, hogy a titkosított párbeszéd opciót aktiválták volna.

messenger_e2ee

En ensom person ler ikke lett. (x)

Ibsent csak eredetiben norvégul, de azért pythonban is vannak irodalmi magasságok. Nézd meg Felméri Péter nyelvi tudatformálását, és minden megvilágosodik!

En ensom person ler ikke lett. (x) Ibsent csak eredetiben norvégul, de azért pythonban is vannak irodalmi magasságok. Nézd meg Felméri Péter nyelvi tudatformálását, és minden megvilágosodik!

A Meta emellett azon is dolgozik, hogy a titkosított üzenetváltásoknak létrehozzon egy védett, csak a felhasználó által hozzáférhető tárhelyet a cég szerverein - ez gyökeresen eltérne a korábbi topológiától, amikor a titkosított üzeneteket a felhasználó készülékén tárolják. A Meta szerint ennek előnye, hogy az eszköz elvesztése esetén is hozzá lehet majd férni a titkosított chatek tartalmához.

A titkosított chatfolyamokat PIN-nel és alfanumerikus jelszóval is lehet majd védeni, melyek elmenthetők lesznek bizonyos, külső szolgáltatókhoz, így Apple eszközök esetében például az iCloudba - ígéri a Meta. A titkosított tárhely tesztelése szintén a héten kezdődik, egyelőre ugyanakkor csak Androidot és iOS-t futtató készülékek kiválasztott tulajdonosai próbálhatják ki ezt a funkciót.

A fentieken túl a Meta azon dolgozik, hogy egyes, a nem titkosított chatfolyamokban elérhető funkciók bekerülhessenek a titkosított párbeszédekbe - ilyen például az üzenetek visszahívásának lehetősége.

A Meta emellett közzétesz egy nyílt forráskódú böngészőkiegészítőt is Chrome, Firefox és Edge böngészőkhöz: a Code Verify validálja a webes Messenger kódját, ezzel további biztonsági védvonalat nyújtva a böngészős felhasználók számára.

A cég tavaly novemberben közölte, hogy az alapértelmezett végponti titkosítás 2023-ban jelenhet meg a Messengerben, ám hogy az évnek pontosan mely időszakában, arról ezúttal sem közölt információt a Meta.

Október végén 8 alkalmas, 24 órás, online képzéseket indítunk, melyekre most early bird kedvezménnyel jelentkezhetsz. A képzések utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról

roller coaster

3

Profit-hullámvasúton a Samsung

2022. október 6. 14:39

A dél-koreai multit elérte válság szele, három év óta először csökkenhet a cég profitja.