Szerző: Koi Tamás

2023. december 6. 12:46

Új szuperszámítógépet állított üzembe Kína

Nem állítják meg az amerikai szankciók a kínai szuperszámítógépes fejlesztéseket - nagyjából ez a legfőbb üzenete annak a híradásnak, melyben az állami hírügynökségen keresztül tudatta a kantoni Nemzeti Szuperszámítógép Központ, hogy új szuperszámítógép állt üzembe az országban.

Újabb szuperszámítógépet állított üzembe Kína, dacára annak, hogy az ország gyakorlatilag minden, amerikai technológiától el lett vágva az elmúlt évek során, így rendszereit mostanra teljes mértékben önerőből kellett kifejlesztenie és megépítenie. 

A szerdán bemutatott Tianhe Xingyi nevű szuperszámítógép üzembe állításáról egy az állami hírügynökség által kiadott szűk szavú közleményen kívül gyakorlatilag semmilyen részletesebb információ nem áll rendelkezésre, így a fő paraméternek tekintett teljesítményadatok sem nyilvánosak, amit azt jelenti, hogy az új rendszert elődjeivel ellentétben nem lehet elhelyezni a globális szuperszámítógép-listán.

tianhe2

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A kantoni Nemzeti Szuperszámítógép Központban üzemelő Tianhe Xingyi minden teljesítménymutatójában felülmúlja a korábban évekig a lista élén álló Tianhe-2 -t. Ez azonban nem Kína valaha volt legerősebb szuperszámítógépe, hiszen 2016-ban üzembe állították az annál bizonyos benchmarkokban háromszor gyorsabb Sunway TaihuLightot, amit 2018-ban az IBM Summit taszított le a trónról. A Summit ma a világ hetedik leggyorsabb szuperszámítógépe.

A világ leggyorsabb szuperszámítógépe jelenleg az Oak Ridge National Laboratory (ORNL) Frontier nevű rendszere, mely tavaly májusban váltotta a 2020-ban bekapcsolt japán Fugakut.

Az új kínai egység bejelentése ezzel inkább egyfajta üzenetértékkel bír, akárcsak a fogyasztói piacon éledező Huawei nyár végi okostelefonos fejlesztése, az 5G-képes Mate 60 Pro, illetve a cég újabb AI-gyorsítóchipjeinek bevetése, mellyel a párt azt igyekszik sugallani, hogy a nyugati technológia nélkül, saját lábára állva is képes felvenni a technológiai versenyt az Egyesült Államokkal és szövetségeseivel.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról