Szerző: Koi Tamás

2022. május 30. 11:48

Újra amerikai a világ leggyorsabb szuperszámítógépe

Visszavette Japántól a vezetést az Egyesült Államok a világ leggyorsabb szuperszámítógépeit felsoroló toplista első helyén - a Frontier több mint dupla teljesítményre képes, mint a korábbi listavezető Fugaku, ráadásul működése energiahatékonyabb is minden eddigi próbálkozásnál.

Ismét egy amerikai szuperszámítógép számít a világ leggyorsabbjának a Top500 összesítés alapján - az Oak Ridge National Laboratory (ORNL) Frontier nevű rendszere a két évig uralkodó japán Fugakut taszította le a trónról, méghozzá nem kis különbséggel.

A Tenessee állambéli intézetben jelenleg is beüzemelés és tesztelés alatt álló, AMD EPYC processzorokra (egészen pontosan 8.730.112 processzormagra), illetve HPE Cray EX platformra épülő szuperszámítógép csúcsteljesítménye eléri az 1,1 exaflopsot, ezzel a Frontier elsőként lépi át a mágikus exaflopsos határt a Linmark teljesítménymérési skálán. Viszonyításképpen a toplista élén szereplő Fugaku ennek a teljesítménynek kevesebb mint a felét képes elérni (a benchmarkok szerint a japán gép 442 PFlops/s-ra volt képes).

A Frontiert a tervek szerint az Amerikai Légierő és az Energiaügyi Minisztérium használatába állítják majd.

frontier

Popcorn + IT

Több 100 előadás felvétele a HWSW Youtube csatornáján - csatlakozz!

Popcorn + IT Több 100 előadás felvétele a HWSW Youtube csatornáján - csatlakozz!

Ha ez nem lenne elég, a Frontier egyben napjaink egyik legjobb energiahatékonysági mutatójával rendelkező szuperszámítógépe, wattonként 52,23 gigaflops teljesítménnyel, ezzel szintén egy japán konfigurációt, az MN-3 -at megelőzve.

További változás a Top500-as listán, hogy harmadik helyre bekerült az EUROHPC/CSC-féle, Finnországban üzemelő LUMI, mely a leggyorsabb európai szuperszámítógép is egyben (152 PFlop/s számítási teljesítménnyel). A második leggyorsabb európai szuperszámítógép a francia Adastra lett, mely 46,1 PFlop/s teljesítménnyel a tizedik helyre volt jó.

Kína szerepével kapcsolatban a Top500-as listán egyelőre komoly bizonytalanság látszik, az ország és az Egyesült Államok közti geopolitikai viták, illetve az azt kisérő szankciókra válaszul Kína nem szolgáltat pontos adatokat a birtokában lévő szuperszámítógépes fejlesztésekről és eredményekről. Nem hivatalos információk szerint ugyanakkor két kínai szuperszámítógép (a Sunway Oceanlite és a Tianhe-3) már tavaly átléphette a Frontier által most felállított sebességrekordot.

a címlapról