Szerző: Koi Tamás

2023. december 5. 11:14

Hatalmasat kaszál Amerikában az Ericsson

Óriási értékű üzletet ütött nyélbe az Egyesült Államokban Európa legnagyobb mobilhálózati eszközbeszállítója, a svéd Ericsson, mely a következő öt évben az AT&T hálózatát modernizálja nagyrészt egy új, nyíltabb iparági szemlélet szerint.

Hatalmas győzelem az Ericssonnak, óriási veszteség a Nokiának - az Ericsson lett a befutó az egyik legnagyobb tengerentúli telekommunikációs szolgáltató, az AT&T mobilhálózati modernizációs tenderén, dacára annak, hogy múlt hét végén a legtöbb szakértő még a finn riválist nevezte meg esélyesnek. A tét óriási, az AT&T a következő öt évben 14 milliárd dollárt költhet el a projektben résztvevő cégeknél, azok közül is elsősorban az Ericssonnál.

A tender másik nagy győztese a japán Fujitsu, mely a svédekkel együtt 2024-ben kezdheti meg az AT&T eddigi fennállásának legnagyobb hálózatmodernizációs projektjét, mely a modern hálózati alkotóelemek mellett új szemléletet is visz az infrastruktúra felépítésébe.

att_mast

Elindult a heti kraftie hírlevél!

Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Elindult a heti kraftie hírlevél! Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Az AT&T ugyanis kifejezetten az Open RAN (Radio Access Network) ökoszisztéma alapján kívánja modernizálni hálózatának mintegy 70%-át az elkövetkezendő öt évben, ami leegyszerűsítve leginkább azt jelenti, hogy a korábbi, monolitikus megközelítés helyett a hálózati infrastruktúra különböző szoftveres és hardveres elemei eltérő beszállítótól érkezhetnek.

Jelen esetben az Ericsson, mint a projekt első számú beszállítója mellett részt vesz majd a modernizációban a már említett Fujitsu, de mellette még a Corning, a Dell Technologies és az Intel is - áll a tender eredményhirdetése alkalmával kiadott közleményben.

Az Ericsson ugyanakkor eddig nem számított az Open RAN kezdeményezés eltökélt támogatójának, elsősorban azért, mert annak alapjai a cég üzleti érdekeivel voltaképpen ellentétesnek tekinthetők. Győzelmét ezért inkább annak köszönheti, hogy az ökoszisztéma mögé aktívabban beálló versenytárs, a Nokia bennfentes információk szerint nem tudott megfelelő ajánlatot adni a tenderen, a kínai gyártók pedig szóba sem jöhetnek az amerikai operátorok kritikus infrastruktúra-beszállítóiként.

A győztes kihirdetését követően az Ericsson részvényeinek árfolyama azonnal 8%-kal emelkedett, míg a Nokia papírjainak értéke nagyjából ugyanennyivel csökkent a kereskedésben.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról