Szerző: Koi Tamás

2023. február 21. 09:02

Amit az 5G sem old meg: leépítés jön az Ericssonnál

Az 5G-hype a globális gazdasági krízissel viszonylag hamar kijózanító véget ért, az európai operátorok az áramszámlára költenek nagy ívű fejlesztések helyett, de globálisan is lassult valamelyest az új generációs hálózatok térnyerése. Ezt érzi a bőrén Svédország talán legismertebb technológiai multija, az Ericsson is, mely hétfőn létszámleépítéseket jelentett be.

A mobilhálózati eszközök, rádiós és egyéb átviteltechnikai berendezéseket gyártó cégeket is utolérte a technológiai iparágon végigsöprő leépítési hullám. A piac legnagyobb európai szereplőjének számító Ericsson hétfőn bejelentette, hogy 1400 embert küld el a vállalat anyaországában, Svédországban, mivel a cég megrendelései mind Észak-Amerikában mind Európában visszaestek a globális gazdasági krízis hatására.

A dolgozói létszám leépítése része annak a mintegy 9 milliárd svéd korona (átszámítva körülbelül 880 millió dollár) értékű költségcsökkentési csomagnak, melyet a vállalat vezetése a 2023-as évre irányzott elő korábban. Ehhez azonban nem lesz elég a mostani, 1400 fős munkaerő-csökkentés, a Reuters névtelen forrásai legalábbis azt állítják, hogy a következő napokban több leányvállalatra is kiterjed majd az intézkedés, potenciálisan további több ezer munkahelyet érintve.

eric_vonage

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Svédországban egyébként nagyjából 14 ezer Ericsson-alkalmazott dolgozik, azaz a mostani leépítés körülbelül a kollektíva 10%-át érinti, ugyanakkor a svéd szociális védőernyő biztosítja számukra, hogy a lépés a lehető legkevésbé fájjon az érintetteknek.

A gyártó ezért a tegnapi bejelentést megelőzően hónapokig tárgyalt a helyi szakszervezetekkel, végül sikerült úgy megállapodni, hogy a leépítés szinte teljes mértékben önkéntes alapon zajlik majd.

Az Ericsson utoljára 2017-ben volt kénytelen összehúzni a nadrágszíjat, amikor az akkori költségcsökkentési csomag részeként több ezer munkavállalóval bontott szerződést a vállalat. Ez még éppen az 5G-korszak indulása előtt volt, azóta a mobilhálózati infrastruktúra-gyártók forgalma valamelyest visszakorrigált, a jelenlegi gazdasági környezet ugyanakkor ismételten kedvezőtlenné vált a mobilhálózati beszállítók számára, miután az operátorok több kontinensen is kénytelenek lassítani a beruházási ütemen, miközben még a korábbi 5G-s fejlesztések sem feltétlenül kezdtek pénzt termelni a számukra.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról