:

Szerző: Koi Tamás

2023. április 18. 09:53

India fel-, az USA lehúzta az Ericssont

Összességében a várakozásokon felül teljesített Európa egyik legnagyobb IT-multija, a svéd Ericsson az idei első negyedévben, jóllehet az eladások túlnyomó része az alacsonyabb profittal kecsegtető régiókból származott.

Az előzetes elemzői várakozásokat túlteljesítve zárta idei első negyedévét Svédország, illetve Európa egyik legnagyobb technológiai multija, a mobilhálózati infrastruktúra-berendezéseket és szoftvereket szállító Ericsson. A cég ezzel együtt az első negyedévben fájdalmas költségcsökkentési lépésekről számolt be, melyek költségei többségében az év első háromhónapos időszakában jelentkeztek.

Az Ericsson eladásait az első negyedévben egyértelműen az indiai piac húzta fel, mely a svéd gyártó második legfontosabb piaca az USA után. Az Egyesült Államokban, illetve a fejlett piacokon ugyanakkor az operátorok a makrogazdasági hatásokra reagálva visszafogták a beruházásaikat, ami rányomta a bélyegét az Ericsson eredményeire.

ericsson_india

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Ennek ellenére a társaság negyedéves árbevétele éves összehasonlításban 14%-kal, 62,6 milliárd svéd koronára (átszámítva nagyjából 6 milliárd dollár) nőtt, jóllehet elemzők szerint ebben az indiai piac felfutása mellett közrejátszott a tavaly lezárult, 6,2 milliárd dollár értékű Vonage-akvizíció, illetve annak a cég árbevételére gyakorolt hatása.

A vállalat működési profitja ezzel együtt 16%-kal, négymilliárd svéd koronára (körülbelül 388 millió dollár) esett vissza, nem számítva az átszervezéssel kapcsolatos költségeket, melybe többek között az a mintegy hétmilliárd svéd koronát kitevő kompenzációs csomag is beletartozik, melyet az idei létszámcsökkentés által érintett 8500 munkavállalónak fizet az Ericsson. Az így jelentkező költségek valamivel több mint felét az első negyedévben könyveli le a társaság.

A svéd multi a negyedéves pénzügyi eredmények ismertetésével egy időben bejelentette, hogy 25 év után távozik az Ericssontól Carl Mellander, aki 2016 óta töltötte be a pénzügyi vezérigazgató-helyettesi pozíciót a cégnél. Mellander neve tavaly márciusban alperesként merült fel egy amerikai csoportos keresetnél, melyet az Ericsson korrupciós botránya kapcsán indítottak a befektetők félrevezetése miatt.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 28. 19:25

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.