Szerző: Koi Tamás

2023. november 29. 14:02

Még nem úszta meg a Teams-ügyet a Microsoft

Október 1-től megváltozott az Office 365 és Microsoft 365 csomagok tartalma és árazása az Európai Gazdasági Térséghez tartozó országokban, ám nem biztos, hogy ez elég lesz ahhoz, hogy az Európai Bizottság ejtse a Teams integrációja, kvázi árukapcsolása miatt indított versenyhatósági eljárást.

Kérdőíveket küldött ki a Microsoft riválisainak a napokban az Európai Bizottság, melyben az EU versenyjogi hatósága azt próbálja megtudni, hogy a redmondiak önkéntes vállalása, miszerint leválasztják a Teams kollaborációs platformot az Office 365 és Microsoft 365 termékekről elegendő-e ahhoz, hogy a korábban kifogásolt versenytorzító állapot megszűnjön - írja bennfentes forrásaira hivatkozva a Reuters.

A Microsoft korábbi vállalásának megfelelően október 1-től megváltoztatta a Microsoft 365 és Office 365 irodai szoftvercsomagok árazását és struktúráját az Európai Gazdasági Térség és Svájc területére vonatkozóan, így ettől az időponttól a vállalatoknak lehetőségük lett olyan havi vagy éves előfizetést vásárolniuk, mely nem tartalmazza a Teams kollaborációs platformot.

A csomagok átalakítása és újraárazása a Microsoft részéről leginkább egy proaktív lépésnek tekinthető az alig több mint egy hónapja kezdődött EU-s versenyjogi vizsgálat minden érintett számára megnyugtató lezárásának irányába.

teams

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A klasszikus erőfölényes ügy az egyik versenytárs, a Slack panasza alapján indult el még 2021-ben, ebben a rivális azt kifogásolta, hogy a Microsoft azáltal, hogy a Teamst az Office 365 és a Microsoft 365 csomagok elválaszthatatlan részévé tette, visszaélt erőfölényével és kiszorította versenytársait a piacról.

A most kiküldött kérdőívben az EU versenyjogi hatósága többek között arra kérte a versenytársakat, hogy a felhasználók visszajelzései alapján termékeik hogyan tudnak együttműködni a Microsoft szolgáltatásaival, arányosnak látják-e a Teams jelenlegi árazását és az új konstrukciók egyéb feltételeit.

A Bizottság emellett arra is választ vár, hogy a szolgáltatók közti váltás mennyire egyszerű a kollaborációs platformok szegmensében, illetve az ún. hálózati effektus mennyire akadályozza a versenytársak mozgásterét, illetve új piaci szereplők megjelenését, valamint próbálja megtudakolni, hogy a felhőalapú szolgáltatások ebben a szegmensben mennyire jelentenek riválist a helyben telepített (on-premise) platformok számára.

A hasonló versenyjogi vizsgálatok során az EU-s jogrendben a piacfelméréseket rendszerint az ún. kifogásközlés megküldése követi a hatóság részéről, melyre a vizsgálat alá vont cégnek kötelessége tételesen reagálnia.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról