Szerző: Koi Tamás

2023. augusztus 31. 11:25

Így válik le a Teams az Office-ról Európában

Éppen csak elkezdődött az Európai Bizottság versenyjogi vizsgálata a Teams kollaborációs platform és az Office 365 és Microsoft 365 termékek viszonyáról, a Microsoft hivatalosan is bejelentette, hogy a (nagy)vállalati díjcsomagjainál teljesen szétválasztja a két terméket, kisebb vállalati szinten pedig mindenkinek lehetőséget biztosít a Teams-t nem tartalmazó, olcsóbb csomagok előfizetésére.

Október 1-től megváltozik a Microsoft 365 és Office 365 irodai szoftvercsomagok árazása és struktúrája az Európai Gazdasági Térség és Svájc területére vonatkozóan, így ettől az időponttól a vállalatoknak lehetőségük lesz olyan havi vagy éves előfizetést vásárolniuk, mely nem tartalmazza a Teams kollaborációs platformot - jelentette be csütörtökön a Microsoft.

A csomagok átalakítása és újraárazása a Microsoft részéről leginkább egy proaktív lépésnek tekinthető az alig több mint egy hónapja kezdődött EU-s versenyjogi vizsgálat minden érintett számára megnyugtató lezárásának irányába. A klasszikus erőfölényes ügy az egyik versenytárs, a Slack panasza alapján indult el még 2021-ben, ebben a rivális azt kifogásolta, hogy a Microsoft azáltal, hogy a Teamst az Office 365 és a Microsoft 365 csomagok elválaszthatatlan részévé tette, visszaélt erőfölényével és kiszorította versenytársait a piacról.

teams_nb

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A Microsoft már az uniós versenyhatóság vizsgálata előtti egyeztetési szakaszban felajánlotta, hogy kialakít olyan díjcsomagokat, melyek nem tartalmazzák majd a Teams platform használatához szükséges licencet, ám kiszivárgott információk szerint az Európai Bizottság nem volt elégedett a redmondiak áprilisi ajánlatával, vagyis lényegében annak a diszkontnak a mértékével, mellyel a "Teams-mentesített" irodai csomagok olcsóbbá váltak.

Nem egyértelmű, hogy a szoftvercég weboldalán ma megjelent tájékoztatóban szereplő árak hogyan viszonyulnak az eredeti ajánlathoz, a cég mindenesetre láthatóan eltökélt abban, hogy a két terméket a jövőben leválassza egymásról, így az alábbi változások várhatók október 1-től:

  • Az Office 365 E1/E3/E5 és a Microsoft 365 E3/E5 konstrukciók értékesítése megszűnik, helyette új, a Teamst nem tartalmazó licencek jelennek meg, havi 2 vagy évi 24 euróval olcsóbban,
  • Ezekhez a konstrukciókhoz havi 5 vagy évi 60 eurós áron vásárolható külön Teams licenc,
  • A Microsoft 365 Business Basic, Standard és Premium csomagok változatlanul elérhetők maradnak, mellettük azonban megjelenik azok Teams nélküli variánsa is, mely havi 1 (a Basic csomag esetében) vagy 2 euróval (a Standard és Premium csomagok esetében) lesz majd olcsóbb.

A októberi változások csak az új előfizetőkre vonatkoznak majd, azaz a jelenlegi csomagok előfizetői a továbbiakban változatlan feltételek mellett hosszabbíthatják meg licenceiket, illetve adhatnak hozzá új felhasználót.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról