:

Szerző: Koi Tamás

2023. július 4. 11:57

Nem elég jó a Microsoft ajánlata a Teams leválasztásáról

Kiszivárgott információk szerint az eredeti ajánlat ugyan jónak tűnt, a végeredménnyel azonban mégsem volt maradéktalanul elégedett az Európai Bizottság versenyjogi szerve, ezért a Teams integrációja miatt mégis kinézhet a versenyügyi vizsgálat a Microsofttal szemben.

Nem elégségesek a Microsoft önkéntes vállalásai a Teams Office termékekről való leválasztása kapcsán, ezért a redmondi cég újabb olyan versenyjogi vizsgálat elé nézhet, mely azt firtatja - és potenciálisan szankcionálja -, hogy a vállalat jogosulatlan előnyt szerzett bizonyos termékek összecsomagolásával, kvázi árukapcsolásával - írja exkluzív tudósításában a Reuters.

Az ominózus ügylet ezúttal a Teams üzleti kollaborációs platformot és az Office termékeket érinti, és 2021-ben indult az egyik legnagyobb, egyben legérzékenyebben érintett versenytárs, a Salesforce kezében lévő Slack panaszára. 

Ebben a cég egyebek mellett azt kifogásolta, hogy a Microsoft illegálisan építette be a Teams-t az Office programcsomagba, megnehezítette annak eltávolítását, illetve nem tette lehetővé, vagy megnehezítette a riválisok számára, hogy platformjaikat a Microsoft Office termékeikbe bármilyen szinten integrálják.

teams_win11

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

Az ilyenkor szokásos menetrend szerint az eljárás nulladik fázisa egy előzetes piacfelmérés, melyben az érintetteket különböző kérdőívekkel és egyéb adatszolgáltatási kötelezettségekkel keresik meg, ezt követően az eljárás alá vont és a Bizottság egyeztetésekbe kezd, melynek eredményeként létrejöhet egy olyan önkéntes vállalás, mely feloldja a jogellenes helyzetet és/vagy kárpótolja a többi piaci szereplőt.

Ez az egyeztetés idén áprilisra jutott el odáig, hogy a Microsoft vállalta, hogy az Office csomagokból kínál majd olyan változatokat, melyek nem tartalmazzák a Teamset, és ezek a kiadások valamelyest olcsóbbak lehetnek. A kiszivárgott hírek szerint ennek a diszkontnak a mértékével nem elégedett a Bizottság, vagyis a Teams platformot tartalmazó csomagok és a Teams nélküli változatok közti árkülönbséget növelniük kell a redmondiaknak.

Kérdés, hogy ebbe belemennek-e a Microsoftnál, vagy vállalják, hogy a társaságot az elmúlt egy évtizedben összesen több mint 2,2 milliárd euróra büntető EU újabb versenyjogi vizsgálatot indít a cég ellen.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 4. 11:27

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.