:

Szerző: Koi Tamás

2023. április 25. 10:10

Kikerülhet bizonyos Office-csomagokból a Teams

Komoly esély van rá, hogy az Európai Unió a böngészőválasztó mechanizmus után újabb önkéntes vállalást sajtol ki a Microsoftból, ezúttal a Teams kollaborációs platform terjesztésére vonatkozóan.

Megegyezhetett a Microsoft és az Európai Bizottság arról, hogy a szoftvercég a jövőben olyan Office-csomagokat is forgalomba hoz az Európai Unióban, melyek nem tartalmazzák a vállalat népszerű kollaborációs platformját, a Teams-et - írja bennfentes forrásaira hivatkozva a Financial Times. Cserébe az EU végrehajtó szerve nem indít trösztellenes vizsgálatot a redmondiak ellen, mely három éve folyamatosan, Damoklész kardjaként lebeg a Microsoft feje felett.

Az uniós versenyjogi vizsgálatokat a protokoll szerint egy előzetes piacfelmérés előzi meg, majd az érintettek visszajelzései alapján az eljárás alá vont cég és a Bizottság megpróbál kompromisszumra jutni egymással. A Financial Times forrásai szerint ez az egyezkedés ért nemrég a végső szakaszba.

Bár a felek még nem egyeztek meg a pontos részletekben, a végeredmény valószínűleg az lesz, hogy az uniós cégeknek külön konstrukcióban kínál majd "Teams-mentesített" Office-t a Microsoft.

A potenciális vizsgálatot megelőző felmérés az idén a Slack panasza alapján indult, melyet 2020-ban nyújtott be a a Bizottságnak. A cég egyebek mellett azt kifogásolta, hogy a Microsoft illegálisan építette be a Teams-t az Office programcsomagba, megnehezítette annak eltávolítását, illetve nem tette lehetővé, vagy megnehezítette a riválisok számára, hogy platformjaikat a Microsoft Office termékeikbe bármilyen szinten integrálják.

ms_apps

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A felmérésben a Bizottság a 2016-tól 2021-ig tartó időszakra fókuszált, melynek elején, 2017-ben debütált a Teams, miután a Microsoft számára világossá vált, hogy a munkahelyi kollaborációs platformok egyre nagyobb teret hódítanak magunknak.

A folyamatot csak felerősítette a pandémia, melynek egyik legnagyobb haszonélvezője éppen a Microsoft, illetve a távoli munkavégzéshez világszerte használt Teams volt. A Slack többek közt azt kérte az EU versenyjogi hatóságától, hogy az amerikai szoftveróriást kötelezze a Teams elkülönítésére az Office csomagtól, és árusítsa önmagában egy méltányos kereskedelmi áron.

A Microsoft és az Európai Bizottság viszonya az elmúlt évtizedben a versenytársakkal, különösen a Google-lel összehasonlítva viszonylag simának volt tekinthető. A redmondi cég legutóbb a böngészőválasztó panel integrációját vállalta önkéntesen 2009-ben, ám később kiderült, hogy nem mindenben tett eleget vállalásainak, ezért 561 millió eurós bírságot kellett fizetnie 2013-ban.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 11:04

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.